Govor

Spoštovani kolegice poslanke, kolegi poslanci, ostali vabljeni na današnji seji odbora, lep pozdrav. Pričenjamo s 36. nujno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da je poslanka Iva Dimic danes upravičeno zadržana, medtem ko pa kot nadomestni člani nastopajo oziroma sodelujejo: poslanka Andreja Živic, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija, poslanec Jože Tanko, ki nadomešča poslanko magister Karmen Furman in poslanka Lena Grgurevič, ki nadomešča poslanca Roberta Janeva. Upravičeno odsoten je pa tudi poslanec Jožef Jelen.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje kot ste ga prejeli s sklicem. Torej dnevni red je vključeval eno točko, in sicer to je Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O UREDITVI OBVEZNEGA TESTIRANJA FUNKCIONARJEV NA PREPOVEDANE DROGE, ki ga je v Državnem zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, ste prejeli Predlog za razpis posvetovalnega referenduma z dne 21. marec 2024, mnenje Vlade z dne 17. april 2024, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 19. april 2024 in zahtevo poslank in poslancev za sklic izredne seje Državnega zbora z dne 10. aprila 2024 s prvopodpisano poslanko Jelko Godec. Pravkar pa je bilo na spletno stran, zdaj je to že objavljeno, so bili vloženi tudi amandmaji k predlogu predloga za razpis posvetovalnega referenduma o ureditvi obveznega testiranja funkcionarjev na prepovedane droge, in sicer k naslovu akta, k 1. točki, k 2. točki. Tako kot je bilo tudi na prejšnji seji, se bo to obravnavalo kot spremembe akta, kar boste verjetno tudi vi kot predlagatelj obrazložil v predstavitvi.

K tej točki so bili vabljeni torej: v imenu predlagatelja poslanec Jože Tanko, predstavniki Vlade, Ministrstva za zdravje in predstavniki Zakonodajno-pravne službe.

Pričenjamo z obravnavo predloga za razpis posvetovalnega referenduma. Odbor bo na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora najprej opravil razpravo o predlogu, po opravljeni razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma pa bomo glasovali o mnenju ali je podan predlog za razpis posvetovalnega referenduma primeren. Mnenje Odbora za Državni zbor ni zavezujoče, in če bo Državni zbor na seji sprejel sklep, da se razpiše posvetovalni referendum, bo odbor na eni izmed naslednjih sej oblikoval predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma.

Sedaj pa dajem besedo kar predlagatelju predloga za razpis posvetovalnega referenduma, poslancu Jože Tanko. Izvolite.