Govor

Lepo pozdravljeni!

Pričenjam 9. nujno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Članice in člane komisije ter vabljene lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani, da je zadržana in se seje ne more udeležiti Meira Hot, na seji pa kot nadomestni člani komisije sodelujejo magister Rastislav Vrečko namesto Tomaža Laha oziroma obratno, Tomaž Lah namesto magistra Rastislava Vrečka, Tereza Novak namesto Dušana Stojanoviča in Andrej Kosi namesto Andreja Hoivika ter Lucija Taca namesto Jožice Derganc.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: 1. točka - Peticija proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik predlagane točke, je dnevni red določen tako, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PETICIJA PROTI POSTAVITVI AZILNEGA DOMA NA OBMOČJU MEJNEGA PREHODA SREDIŠČE OB DRAVI.

Na sejo so vabljeni: Toni Jelovica, župan Občine Središče ob Dravi, Danijel Vrbnjak, župan Občine Ormož; Mirko Cvetko, župan Občine Sveti Tomaž, Ivan Molan, župan Občine Brežice, Jurij Borko, Središče ob Dravi, Mirjana Panič, Središče ob Dravi, Urad predsednika Republike Slovenije, Vlada Republike Slovenije, Ministrstvo za notranje zadeve, Urad Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov, Generalna policijska uprava, Varuh človekovih pravic in državno tožilstvo.

Dodatno smo vabili še Heleno Ber, regionalno predstavništvo, iz regionalnega predstavništva UNHCR. Od vabljenih se je opravičilo Vrhovno državno tožilstvo.

S sklicem seje ste kot gradivo prejeli peticijo proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi z dne 20. marca 2024 in dopolnitev k vloženi peticiji proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi z dne 28. marca 2024.

Pričenjam obravnavo te točke in dovolite mi samo nekaj uvodnih stavkov o razlogih za sklic današnje seje. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je 20. marca prejela peticijo občine Središče ob Dravi, občine Ormož ter občine Sveti Tomaž proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi. V peticiji, ki so jo podpisali župani treh občin, so uvodoma zapisali, da se z vloženo peticijo na podlagi sprejetih sklepov občinskih svetov vseh treh občin pritožujejo zoper sklep številka 21400-4/2024/2, z dne 29. 2. 2024, ki ga je na svoji 23.(?) redni seji sprejela Vlada Republike Slovenije. Omenjeni sklep predvideva organizirano(?) izpostav azilnega doma na območju bivših mejnih prehodov Obrežje in Središče ob Dravi. V peticiji je podrobno obrazloženo, zakaj v treh občinah postavitvi azilnega doma nasprotujejo. Dne 28. marca pa je komisija prejela dopolnitev k vloženi peticiji proti postavitvi azilnega doma na območju mejnega prehoda Središče ob Dravi, v kateri je podana dodatna utemeljitev ter navedeni dodatni razlogi za nasprotovanje občanov treh občin.

Sedaj pa bomo začeli s predstavitvami. Najprej dobi besedo Toni Jelovica, župan Občine Središče ob Dravi.

Izvolite.