Govor

Lep pozdrav!

Začenjam 38. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo in pozdravljam vse članice in člane odbora, vse vabljene in druge prisotne.

Za današnjo sejo se je opravičil poslanec Damijan Zrim.

Imamo nekaj nadomestnih članov: poslanka Alenka Helbl nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert, poslanec Milan Jakopovič nadomešča poslanko Natašo Sukič, poslanka Monika Pekošak nadomešča poslanko Janjo Sluga, poslanec poslanka Andreja Rajbernšu nadomešča poslanca Teodorja Uraniča in poslanec Gašper Ovnik nadomešča poslanko Tamaro Vonta.

K dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, zato je določen dnevni red, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O DOPOLNITVI ZAKONA O LOKALNI SAMOUPRAVI, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU PREDLOŽILA SKUPINA POSLANK IN POSLANCEV S PRVOPODPISANO JELKO GODEC IN JE BIL 15. 3. OBJAVLJEN NA SPLETNIH STRANEH DRŽAVNEGA ZBORA.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 77. seji, 22. marca na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade, mnenje Skupnosti občin Slovenije, mnenje Združenja občin Slovenije in pripombe Mestne občine Ljubljana, mestne uprave. K tej točki dnevnega reda so vabljeni poslanec magister Branko Grims v imenu predlagateljev predloga zakona, Ministrstvo za javno upravo, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet.

Amandmaji v poslovniškem roku niso bili vloženi, zato zdaj pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Predlagam, da se razprava o vseh členih združi. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o, verjetno amandmajev ne bo, o vseh členih skupaj, verjetno se strinjamo.

In zdaj dajem besedo predstavniku predlagatelja zakona, za dodatno obrazložitev gospodu Branku Grimsu, izvolite.