Govor

Hvala za besedo.

Spoštovani vsi prisotni!

Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo je kot matično delovno telo obravnaval Predlog priporočila Vladi za transparentno delovanje institucij in ohranitev suverenosti Slovenije, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Jelko Godec.

V uvodni dopolnilni obrazložitvi je predstavnik predlagatelja navedel nekaj kronoloških razlogov za sklic izredne seje Državnega zbora in v nadaljevanju po točkah podrobneje obrazložil vsebino predloga priporočila.

Državni sekretar na Ministrstvu za kulturo je povedal, da vprašanje RTV Slovenija ni bila tema sestanka na njihovem ministrstvu 2. 3. 2023, katerega se je udeležila tudi evropska komisarka Věra Jourová.

Predstavnica Zakonodajno-pravne službe je dejala, da je ZPS predlog priporočila preučila z vidika njegove skladnosti z Ustavo Republike Slovenije, ustavnim sistemom in zakonodajno-tehničnega vidika ter da je s svojim pisnim mnenjem uvodoma pojasnila naravo priporočila kot akta, s katerim lahko Državni zbor predlaga ukrepe za delo državnih organov, organizacij in posameznikov, ki opravljajo javne službe ali izvršujejo javna pooblastila. ZPS je opozorila, da priporočilo Državnega zbora ni pravni ampak politični akt. Predstavila je tudi pripombe k posameznim točkam predloga priporočila.

Slovenski poslanec v Evropskem parlamentu doktor Milan Zver je dejal, da je prav, da se z obiskom evropske komisarke Jourove v Sloveniji ter z njegovim posredovanjem pri Evropski komisiji za pridobitev dokumentov o njenem obisku seznani Državni zbor; v tem primeru gre za načelo subsidiarnosti, ki ga evropska komisarka Jourová ni upoštevala, ko je obiskala slovensko Ustavno sodišče in posegla v zakonodajni postopek na način kot je to storila. V razpravi so v Poslanski skupini Slovenske demokratske stranke izrazili podporo predlogu priporočila in poudarili njegovo pomembnost. Kot so pojasnili, je Evropska unija povezava suverenih držav, ki so na EU prinesle določene pristojnosti in izvajanja določenih pravic, obdržale pa svojo suverenost. Temelj te suverenosti je tudi v odnosu do Evropske unije v primeru Slovenije Istavno sodišče, zato je treba obisk evropske komisarke Jourove pri predsedniku Ustavnega sodišča vzeti kritično in ga osvetliti prav s tega temeljnega pravnega vidika, vidika EU in temeljnih aktov. Opozorili so na to, da je šlo v primeru obiska evropske komisarke Jourove pri predsedniku Ustavnega sodišča za očitno prekoračitev pooblastil, za zlorabo funkcije in po slovenskem Kazenskem zakoniku tudi kaznivo dejanje. Po nobenem temeljnemu pravnem aktu EU nima noben evropski komisar pravice priti na slovensko Ustavno sodišče in ajati kakršnihkoli navodil, ocen ali predlogov.

V Poslanski skupini Svoboda menimo, da predlog priporočila ni primeren in niti ni potreben. Neverjetno se nam zdi, da se od Vlade in Državnega zbora pričakuje, da se izreka o izjavah in obiskih visokih evropskih funkcionarjev, ki obiščejo Slovenijo. Obisk evropske komisarke Jourove pri predstavniku Ustavnega sodišča ne predstavlja nikakršnega nedopustnega vplivanja na delovanje slovenskega sodstva. Poudariti je treba, da je povsem normalno, da se evropska komisarka Jourová, ki je med drugim zadolžena za upoštevanje vladavine prava, odpravi tudi na teren pogledat, kako je s temi stvarmi v praksi. Tovrstni obiski so dobri za Slovenijo in za njen ugled. Nenavadno je obsojanje tega, koga je obiskala evropska komisarka Jourová na svojem obisku v Sloveniji in to, da se evropsko komisarko napada na ta način, ko dejansko opravlja svojo nalogo. Takšen napad, takšno razvrednotenje, manjšanje verodostojnosti in dela sodne veje oblasti in ustavnih sodnikov je nedopustno. Po razpravi je odbor glasoval o vseh točkah predloga priporočila in jih ni sprejel.

Hvala za pozornost.