Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, vsi vabljeni, prisotni na današnji seji odbora, prav vse lepo pozdravljam! Začenjam 34. nujno sejo Odbora Državnega zbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani odbora: magistra Bojana Muršič, Felice Žiža in na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: doktor Vida Čadonič Špelič nadomešča poslanko Ivo Dimic, Roberta Janeva nadomešča Sara Žibrat, magistro Tamaro Kozlovič nadomešča Darko Krajnc, Vero Granfol nadomešča Jožica Derganc, magistra Rastislava Vrečka nadomešča Andreja Rajbenšu. Imamo pa še eno zadržanost, in sicer poslanca Jožefa Jelena.

Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem, in sicer: 1. točka, Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZA RAZPIS POSVETOVALNEGA REFERENDUMA O PRIDELAVI, PREDELAVI, PROMETU IN UPORABI KONOPLJE V MEDICINSKE NAMENE, ki ga je Državnemu zboru na podlagi 184. člena Poslovnika Državnega zbora v obravnavo predložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, ste prejeli predlog za razpis posvetovalnega referenduma, zahtevo poslank in poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora, mnenje Zakonodajno-pravne službe. Na klop pa ste prejeli tudi predlog amandmajev Poslanske skupine Levica in Gibanja Svobode. K točki so bili vabljeni v imenu predlagatelja magister Darko Krajnc, Vlada, Ministrstvo za zdravje, Zakonodajno-pravna služba.

Odbor bo na podlagi drugega odstavka 184. člena Poslovnika Državnega zbora po opravljeni razpravi o predlogu za razpis posvetovalnega referenduma glasoval o mnenju, ali je podan predlog za razpis posvetovalnega referenduma primeren. Mnenje Odbora za Državni zbor sicer ni zavezujoče. Če bo Državni zbor na seji sprejel sklep o razpisu posvetovalnega referenduma, bo odbor na eni izmed naslednjih sej oblikoval Predlog odloka o razpisu posvetovalnega referenduma.

Pričenjam obravnavo predloga za razpis posvetovalnega referenduma, v kateri bomo najprej opravili razpravo in nato glasovali o predlogu mnenja.

Najprej dajem besedo predstavniku predlagateljev magistru Darku Kranjcu. Izvolite.