Govor

Dobro jutro!

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi!

Začenjam 63. redno sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma da se, na seji sodelujejo kot nadomestne članice in člani naslednji poslanci oziroma poslanke. Tako sem prejel najprej opravičilo in sicer se seje ne morejo udeležiti poslanec Jernej Vrtovec, hkrati pa na seji s pooblastili sodelujejo naslednji poslanci: magister Janez Žakelj nadomešča poslanca magistra Mateja Tonina, poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanca Žana Mahniča, poslanec Rado Gladek nadomešča poslanca Janeza Janšo, poslanka Andreja Rajbenšu nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča in pa poslanec Bojan Čebela nadomešča poslanko Tamara Vonta.

Vse prisotne pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje Odbora za zunanjo politiko.

Predlog dnevnega reda ste prejeli s sklicem. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA SKLEPA SVETA O PODPISU, V IMENU EVROPSKE UNIJE, OKREPLJENEGA SPORAZUMA O PARTNERSTVU IN SODELOVANJU MED EVROPSKO UNIJO NA ENI STRANI TER KIRGIŠKO REPUBLIKO NA DRUGI STRANI.

Gradivo k tej točki ste prejeli od Vlade 26. 3. letošnjega leta na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije in tretjem odstavku 88. člena Zakona o zunanjih zadevah. Skrajni rok za obravnavo predloga stališča v Državnem zboru je 12. 4. torej danes, 2024. Gradivo je bilo v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljeno v obravnavo Odboru za zunanjo politiko kot pristojnemu odboru.

Najprej prosim predstavnika Ministrstva za zunanje zadeve, in da nam predstavi Predlog sklepa Sveta in zlasti Predlog stališča Republike Slovenije, torej gospo Sanjo Štiglic, državno sekretarko.

Izvolite.