Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne prav lepo pozdravljam!

Začenjam 25. sejo Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Obveščam vas, da je zadržan in se seje ne more udeležiti doktor Matej Tašner Vatovec. Na seji kot nadomestni član odbora s pooblastilom pa bo sodeloval poslanec Zoran Mojškerc namesto poslanca Zvonka Černača.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red, točka 1 Predlog resolucije o nacionalnem programu preprečevanja nasilja v družini in nasilja nad ženskami za obdobje 2024 do 2029 in točko 2 razno.

Ker v poslovniškem roku ni bilo predlogov za spremembo dnevnega reda. Ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU PREPREČEVANJA NASILJA V DRUŽINI IN NASILJA NAD ŽENSKAMI ZA OBDOBJE 2024 DO 2029.

Na spletnih straneh Državnega zbora je objavljeno gradivo, predlog resolucije, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide.

K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Zakonodajnopravna služba, Državni svet, Varuh človekovih pravic, Zagovornik načela enakosti, Skupnost centrov za socialno delo Slovenije, magistrica Damjana Jurman, Center za socialno delo Južna Primorska, Društvo SOS Telefon za ženske in otroke žrtve nasilja, Društvo za nenasilno komunikacijo, Pic, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja, Ljubljana. In Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije. Odbor bo predlog resolucije obravnaval na podlagi 171. člena Poslovnika.

Za dopolnilno obrazložitev predloga resolucije dajem besedo predstavniku Ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Spoštovani minister Luka Mesec, beseda je vaša.