Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni, ostali prisotni!

Pričenjam 29. nujno sejo Odbora za gospodarstvo.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti oziroma na seji kot nadomestni člani odbora sodelujejo: poslanec magister Rastislav Vrečko nadomešča poslanca Tineta Novaka, poslanec Miha Lamut nadomešča poslanca Aleša Rezarja.

S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje odbora z eno točko, predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov v zvezi z dnevnim redom ugotavljam, da je določen takšen dnevni red, kot ste ga prejeli s sklicem.

In sedaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVAH ZAKONA O POMOČI GOSPODARSTVU ZA OMILITEV POSLEDIC ENERGETSKE KRIZE PO NUJNEM POSTOPKU, EPA 1427-IX.

Predlagateljica zakona je Vlada. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 78. seji, 4. 4. 2024 sklenil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. K obravnavi te točke so vabljeni: Vlada, Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet. Prejeto dodatno gradivo k predlogu zakona je mnenje Zakonodajno-pravne službe, pripombe Gospodarske zbornice Slovenije, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance, pojasnila Ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport v zvezi z mnenjem zakonodajnopravne službe. Rok za vložitev amandmajev teče do zaključka razprave o posameznih členih predloženega zakona na današnji seji odbora. Amandmaje k predlogu zakona so vložile Poslanske skupine Svoboda, SD in Levica in sicer k 1. in 3. členu z dne 10. 4. 2024.

Imam še eno pooblastilo, doktorica Tatjana Greif nadomešča poslanca Milana Jakopoviča.

In sedaj pričenjam drugo obravnavo predloga zakona. Želi predstavnik Vlade besedo? Državni sekretar Matevž Frangež, izvolite, beseda je vaša.