Govor

Lep pozdrav vsem! Bomo kar začeli, ura je že tri. Lepo pozdravljam vse članice in člane odbora in vse vabljene ter ostale prisotne! Začenjam 36. nujno sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Za današnjo seje se je opravičil poslanec Damijan Zrim, imamo pa tudi nekaj nadomestnih članov: poslanec Zoran Mojškerc nadomešča poslanca Žana Mahniča, poslanec Miha Lamut nadomešča poslanko Janjo Slugo, poslanka magistrica Nataša Avšič Bogovič nadomešča poslanko Tamaro Vonta, poslanka Katarina Štravs nadomešča poslanca Teodorja Uraniča in poslanka Andreja Živic nadomešča poslanko magistrico Tamaro Kozlovič.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve in je določen dnevni red, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O SISTEMU PLAČ V JAVNEM SEKTORJU, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada in je bil dne 29. 3. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 78. seji, dne 4. 4. 2024, na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev in tik pred začetkom seje smo prejeli še predlog sklepa k 1. točki Poslanske skupine Slovenske demokratske stranke. Naj povem, da ta sklep ni skladen s pristojnostmi Državnega zbora in ga zato ne bom dala na glasovanje in o njem ne bomo glasovali. Namreč, Državni zbor ne more pozivati Vlade in ne more postavljati rokov, zato o njem ne razpravljamo. K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za javno upravo, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Amandma so v poslovniškem roku k 2. členu vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica.

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo... / oglašanje v dvorani/ Ali lahko preberem? Ne, bomo najprej postopkovno, izvolite.