Govor

Vse članice in člane odbora in ostale prisotne prav lepo pozdravljam in s tem pričenjam 41. nujno sejo Odbora za finance.

Uvodoma vas obveščam, da so zadržani oziroma se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: Lenart Žavbi ter Andreja Kert Na seji pa kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastilom sodelujejo: gospa Mirjam Bon Klanjšček in gospod Uroš Brežan.

S sklicem te seje ste prejeli dnevni red seje odbora. Ker v poslovniškem roku ni bilo podanih predlogov za spremembo dnevnega reda, ugotavljam, da je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Pozdravljeni, sedaj pa že prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O OBNOVI, RAZVOJU IN ZAGOTAVLJANJU FINANČNIH SREDSTEV.

Predlog tega zakona pa je skupina poslank in poslancev s prvopodpisano gospo Jelko Godec. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 77. seji dne 22. 3. 2024 sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

K obravnavi te točke so vabljeni gospod Zvonko Černač kot predstavnik predlagatelja, predstavnice in predstavniki Ministrstva za finance, Ministrstva za naravne vire in prostor ter Zakonodajno-pravne službe. Kot gradivo ste poleg predloga zakona prejeli sledeče: mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Vlade, mnenje Komisije Državnega sveta za gospodarstvo, obrt, turizem in finance ter zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora. Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je tekel do začetka obravnave predloga zakona in je sedaj zaključen. V poslovniškem roku ni bilo vloženih amandmajev.

Tako sedaj pričenjam drugo obravnavo predloga zakona ter besedo dajem predstavniku predlagatelja, gospodu Francu Roscu za obrazložitev k členom predloženega zakona. Izvoliš.