Govor

Lepo pozdravljeni!

Pričenjam 12. redno sejo Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Člane in članice komisije ter vabljene lepo pozdravljam!

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednji člani komisije: doktor Tatjana Greif in Andrej Hoivik. Na seji kot nadomestni člani komisije s pooblastili sodelujejo: magister Branko Grims nadomešča Alenko Helbl, Janez Cigler Kralj pa nadomešča Aleksandra Reberška.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje.

S sklicem ste prejeli naslednji dnevni red: vloga Simone Šeremet Kalanj - problematika izgubljenih oziroma ukradenih otrok. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik katere od predlaganih točk je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem. Ob tem vas obveščam, da smo 4. 4. 2024 prejeli obvestili Poslanske skupine Svoboda ter Poslanske skupine Socialnih demokratov, v katerih napovedujete obstrukcijo svojih članov na 12. redni seji Komisije za peticije, človekove pravice in enake možnosti.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE NA VLOGO SIMONE ŠEREMET KALANJ - PROBLEMATIKA IZGUBLJENIH OZIROMA UKRADENIH OTROK.

Na sejo so vabljeni Simona Šeremet Kalanj kot vlagateljica, magister Boštjan Poklukar kot minister za notranje zadeve, magister Senad Jušić, generalni direktor Policijske uprave, Vrhovno državno tožilstvo Andreja Katič, minister za pravosodje, Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, doktor Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje, Peter Svetina, varuh človekovih pravic, in magistrica Tatjana Bobnar, nekdanja ministrica za notranje zadeve. Dodatno smo povabili še Zdenko Purgmaister, mati izginulega otroka ter Radišo Pavlovića, predsednika društva Za istinu in pravdu in član vladne komisije Republike Srbije. Od vabljenih so se opravičili: magistrica Tatjana Bobnar, nekdanja ministrica za notranje zadeve zaradi službenih obveznosti v Uradu predsednice republike.

S sklicem ste prejeli gradivo, in sicer gradivo z dne 12. maja 2023, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora s sklicem in korespondenco vlagateljice s komisijo, katero ste članice in člani prejeli preko sistema UDIS. Po sklicu seje ste prejeli še odgovor Ministrstva za notranje zadeve z dne 20. maja 2023, pisno poslansko vprašanje Jožeta Tanka v zvezi z ukradenimi novorojenčki z dne 28. novembra 2023, odgovor Vlade Republike Slovenije na poslansko vprašanje z dne 13. februarja 2024 in predloga dveh sklepov z dne 4. 4. 2024.

Pričenjam z obravnavo te točke in dovolite mi nekaj uvodnih besed o razlogih za sklic današnje seje. Komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti je to temo prvič obravnavala na tretji nujni seji dne 18. maja 2023 na podlagi vloge, ki jo je vložila gospa Simona Šeremet Kalanj. Komisija se je v zvezi s problematiko domnevno ukradenih otrok za pojasnilo obrnila na več državnih organov ter prejela odgovore, ki so dodani kot gradivo k današnji seji. Kasneje se je vlagateljica na komisijo obrnila še nekajkrat. Korespondenco, v kateri je naprošala komisijo za ponovni sklic seje, kjer naj bi predstavili dodatne rezultate svojih aktivnosti, pa ste članice in člani prejeli preko sistema UDIS. Vlagateljica je na komisijo naslovila tudi dopis, v katerem je zaprosila za ustanovitev preiskovalne komisije Državnega zbora, ki bi se ukvarjala s problematiko domnevno ukradenih otrok.

Sedaj pa dajem besedo vlagateljici Simoni Šeremet Kalanj, da predstavi najnovejše podatke in ugotovitve, do katerih so prišli pri svojem delu.

Izvolite, imate besedo.