Govor

Darijo Levačić

Hvala lepa za besedo. Jaz se ne bom ponavljal. Minister je v bistvu že povedal celotno vsebino.

Mogoče bi se samo dotaknil zadnjega sogovornika glede varnosti na internetu, kar se tiče otrok. Resolucija opredeljuje tudi varnost otrok na spletu, se dotika te tematike. Prav tako se dotika tematike, kar se tiče krepitve kompetenc strokovnih delavcev v vzgojnoizobraževalnih zavodih, ki se nanašajo na prepoznavo medvrstniškega nasilja in tako naprej. Tako da ta tematika je urejena.

Prav tako kar se tiče tematike antisemitizma, trgovine z belim blagom, policijskega dela v skupnosti, vse to je opredeljeno v posameznih poglavjih, kjer so tudi napisani cilji za realizacijo teh ukrepov.

Kar se tiče novih varnostnih groženj in seveda so tudi te opredeljene notri v resoluciji, predvsem je izpostavljena informacijska varnost, ki je današnja neka sodobna grožnja. Sami vemo, da se kibernetski napadi vsakodnevno pojavljajo. Še posebej v luči vojne Ukrajina, Rusija so se ti napadi začeli stopnjevati, zato je potrebno biti na to pripravljen. In na Ministrstvu za notranje zadeve in s policijo seveda na tem področju ogromno sodelujemo in seveda skrbimo, da bomo tudi varni na tem področju, se pravi v kibernetskem področju.

Kar se tiče romske problematike, tudi romska problematika je posredno omenjena v resoluciji, se pravi varnost v lokalnih skupnostih. Potrebno je pa poudariti, da je zelo veliko poudarjanje teh problemov, s katerimi se sooča današnja družba, so vse navedene v resoluciji seveda lahko posredno, lahko neposredno. Dejstvo je pa, da ne moremo vsega zajeti v resolucijo, ker nekatera področja urejajo ostale resolucije, se pravi resolucijo o nasilju v družini in pa nasilju nad ženskami, je posebej področje, ki se ureja s posebno resolucijo, potem resolucijo o antisemitizmu in tako naprej.

Tako, da v bistvu ta resolucija zajema nek splošni pregled, medtem ko so še druge resolucije, ki ureja posamezna področja. Toliko, hvala.