Govor

Dobro jutro! Malo bomo počakali, da pridejo še ostale članice in člani, da bomo sklepčni. Mislim, da je danes kar veliko težav na cesti, tako da verjetno je to razlog.

Torej, dobro jutro vsem! Še enkrat smo se zbrali in lahko začnemo. Vse članice in člane odbora lepo pozdravljam! Pozdravljam predstavnike ministrstva in policije ter vse ostale! Začenjam 19. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Naj začnem s pooblastili. Imamo kar nekaj nadomestnih članov: poslanka Katarina Štravs nadomešča poslanca Igorja Uraniča, poslanec Zvonko Černač nadomešča poslanca magistra Branka Grimsa, poslanec Franc Rosec nadomešča poslanca Antona Šturbeja in poslanec Bojan Podkrajšek nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert. Se opravičujem, opravičila pa se je poslanka Nataša Sukič.

K dnevnemu redu ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve in je določen dnevni red, kot je bil opredeljen s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG RESOLUCIJE O NACIONALNEM PROGRAMU PREPREČEVANJA IN ZATIRANJA KRIMINALITETE ZA OBDOBJE 2024-2028, ki je bila 27. februarja 2024 objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe, Priročnik k predlogu resolucije, ki ste ga prejeli članice in člani odbora zaradi varstva osebnih podatkov v varovani predal v sistemu Udis, in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev. K točki so bili vabljeni: Ministrstvo za notranje zadeve, policija, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Amandmaji v poslovniškem roku niso bili vloženi, so pa bili objavljeni predlogi amandmajev koalicije v sistemu Udis na e-klopi, danes pa ste na klop prejeli še dodatno spremembo amandmaja k poglavju tri.

Začenjam drugo obravnavo predloga resolucije, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih delih oziroma poglavjih predloga resolucije. Predlagam odboru, da se razprava o vseh delih oziroma poglavjih in predlogih za amandmaje združi in opravi skupaj. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o vsakem predlogu za amandma odbora posebej, nato še glasovali o vseh delih oziroma poglavjih skupaj. Verjetno nasprotovanja tukaj ni. Zato dajem kar predstavniku predlagatelja predloga resolucije, ministru za notranje zadeve, besedo. Izvolite, gospod Boštjan Poklukar.