Govor

Vse članice in člane odbora, vabljene ter vse ostale prisotne prav lepo pozdravljam.

Začenjam 10. sejo Odbora za izobraževanje, znanost in mladino.

Obveščam vas, da kot nadomestna članica odbora so s pooblastilom, je danes z nami Andreja Rajbenšu, ki nadomešča kolega Roberta Janeva. Drugih pooblastil nimam.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o maturi, to je pod 1. točko in pod drugo imamo razno.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O MATURI, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO PREDLOŽILA VLADA S PREDLOGOM ZA OBRAVNAVO PO SKRAJŠANEM POSTOPKU.

Predlog zakona je bil 1. marca letos objavljen na spletnih straneh Državnega zbora. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 76. seji, dne 15. marca letos, sklenil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

V zvezi s to točko ste prejeli naslednje gradivo, ki je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora, in sicer predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino. Rok za vlaganje amandmajev je bil do četrtka, 4. aprila letos, v poslovniškem roku pa so amandmaje k 3., 4., 5., 6., 7. in 8. členu ter za novi 8.a člen vložile poslanske skupine Svoboda, SD in Levica. Predlagatelji amandmajev so spremenili oziroma dopolnili amandmaje k 3., 4., 5., 6. in 7. členu ter za novi 8.a člen. Dokument ste prejeli danes na mizo.

K tej točki so bili vabljeni Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba, Državni izpitni center, Državna komisija za splošno maturo in Državna komisija za poklicno maturo. Vsem vabljenim lep pozdrav!

Začenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona.

Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo predstavnici Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, in sicer državni sekretarki gospe Jasni Rojc. Izvolite.