Govor

Lepo pozdravljeni! Vse članice in člane odbora, vabljene ter ostale prisotne lepo pozdravljam. Pričenjamo 25. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: doktor Vida Čadonič Špelič in poslanec Andrej Hoivik, magistro Andrejo Živic nadomešča doktor Mirjam Bon Klanjšček in magistro Andrejo Kert nadomešča poslanec Bojan Čebela ter poslanko magistro Meiro Hot nadomešča poslanec Jonas Žnidaršič.

Ker k dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O PREKRŠKIH, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 75. seji dne 1. 3. 2024 na predlog predlagatelja zakona sklenil, da se predlog obravnava po skrajšanem postopku. Kot gradivo imamo na voljo še mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev, mnenje Sodnega sveta ter dopis Skupnosti občin Slovenije. K tej točki dnevnega reda so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje, Zakonodajno-pravna služba, Državni svet, Sodni svet, Državnotožilski svet, ki je svojo udeležbo opravičil, Vrhovno sodišče in Vrhovno državno tožilstvo. Amandmaji v poslovniškem roku niso bili vloženi.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih združi, v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo nato glasovali o vseh členih skupaj. Če se strinjamo.

Besedo dajem vabljenim na sejo, najprej predstavnici predlagatelja predloga zakona, da poda dopolnilno obrazložitev k členom predloženega zakona. Torej, državna sekretarka, magistra Andreja Kokalj, izvolite besedo.