Govor

Začenjam 49. nujno sejo Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor in vse prisotne lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Uroš Brežan, ki nadomešča poslanca Miho Lamuta. in poslanec Andrej Kos, ki nadomešča poslanca Jožefa Jelena.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red z eno točko, v zvezi s katerim v poslovniškem roku nisem prejela nobenega predloga za spremembo, zato je ta določen tak, kot ste ga sprejeli s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ENERGETSKEGA ZAKONA,

ki ga je Državnemu zboru v obravnavo po rednem postopku posredovala Vlada. Predlog zakona je bil uvrščen na dnevni red te seje na podlagi zahteve poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica za sklic nujne seje odbora z dne 29. 3. 2024, ki je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Državni zbor je na podlagi 122. člena Poslovnika Državnega zbora na 16. seji opravil splošno razpravo o predlogu zakona in na 18. seji sprejel sklep, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. V obravnavo je bilo posredovano naslednje gradivo: predlog zakona z dne 8. 12. 2023, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 4. 4. 2024, mnenje Komisije Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj z dne 9. 4. 2024 ter večje število stališč in mnenj različnih zainteresiranih organizacij. Rok za vložitev amandmajev je do začetka obravnave predloga zakona. Do sedaj so bili vloženi amandmaji poslanskih skupin Svoboda, SD in Levica, Poslanske skupine NSi ter Poslanske skupine SDS. Vsa navedena gradiva so objavljena na spletni strani Državnega zbora in na e-klopi. Na sejo so bili k obravnavi te točke povabljeni Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, Komisija Državnega sveta za lokalno samoupravo in regionalni razvoj, Agencija za energijo, Eles , d. o. o., Giz distribucija električne energije, Inštitut Jožef Štefan, Skupnost občin Slovenije, Združenje občin Slovenije, Združenje mestnih občin Slovenije, Gospodarska zbornica Slovenije, Energetska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Obrtno podjetniška zbornica Slovenije, Gospodarsko interesno združenje za distribucijo zemeljskega plina in Zakonodajno-pravna služba.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, o kateri bomo na podlagi 126. člena Poslovnika opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Besedo dajem najprej predstavnici predlagatelja oziroma Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, državni sekretarki magistri Tini Seršen, da poda dodatno dopolnilno obrazložitev k predlogu zakona. Izvolite.