Govor

Hvala lepa. Želi še kdo besedo? Ne. Torej zaključujem razpravo in prehajamo na glasovanje.

Na glasovanje dajem sklep: Poslanske skupine k eni točki dnevnega reda 67. seje Državnega zbora najavijo čas v skladu s tretjim odstavkom 67. člena Poslovnika.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Levica, Svoboda in SD. Je kdo proti? Poslanski skupini SDS in Nova Slovenija.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Na glasovanje dajem sklep: Predlagatelj predloga zakona, Vlada, ima za uvodno obrazložitev na voljo 5 minut, za razpravo pa do 30 minut.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Levica, Svoboda in SD. Kdo je proti? Poslanski skupini SDS in Nova Slovenija.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In na glasovanje dajem še sklep: Predlagatelj predlogov za razpis referenduma skupina poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem, ima pri posameznem predlogu za dopolnilno obrazložitev na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut. Vlada ima za predstavitev mnenja k posameznemu predlogu na voljo do 15 minut, za razpravo pa do 60 minut.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine Levica, Svobode, SD. Kdo je proti? Nihče.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

Predlagam, da odločamo še o sklepu, s katerim bi matičnima delovnima telesoma, to sta Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Odbor za zdravstvo izjemoma omogočili delo po 11. uri, če bi bilo to potrebno. Želi kdo razpravljati? Ne bo razprave. In gremo na glasovanje.

Na glasovanje dajem naslednji sklep: Odbor za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo ter Odbor za zdravstvo lahko za obravnavo zadev iz dnevnega reda 67. izredne seje državnega zbora po potrebi zasedata tudi po 22. uri.

Glasujemo. Kdo je za? Poslanske skupine SD, Svoboda in Levica. Je kdo proti? Poslanske skupini Nova Slovenija in SDS.

Ugotavljam, da je sklep sprejet.

In s tem zaključujem to točko dnevnega reda.

Zdaj, prehajamo na 2. točko dnevnega reda, to je na dogovor o pripravi sklica 19. seje Državnega zbora, ki se bo začela v ponedeljek, 22. aprila.

Novo gradivo ste prejeli včeraj, in v zvezi s tem ugotavljam, da je včeraj matično delovno telo zaključilo z obravnavo predloga zakona o spremembi Zakona o sistemu plač, zato se na dnevni red 19. seje uvrsti tudi ta zadeva.

K tej točki sem vabila tudi predstavnika Državnega sveta v zvezi z njihovo zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave. Namreč danes se moramo dogovoriti, ali se na dnevni red 19. seje Državnega zbora uvrsti Akt o odreditvi navedene parlamentarne preiskave.

Zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave je Državni svet vložil 20. marca 2024 in nato sem zaprosila Zakonodajno-pravno službo, da jo preuči z vidika formalne pravilnosti vložitve zahteve in pristojnosti Državnega zbora za odreditev navedene preiskave.

Mnenje Zakonodajno-pravne službe je bilo objavljeno 3. aprila, skladno z uveljavljeno parlamentarno prakso pa sem ga posredovala Državnemu svetu s predlogom, naj ga ustrezno upoštevajo pri pripravi Akta o odreditvi parlamentarne preiskave in sicer tako, da bosta predmet in obseg preiskave skladna z Ustavo in zakonom. Iz dolgoletne prakse izhaja, da predlagatelj na podlagi prejetega mnenja Zakonodajno-pravne službe tudi dejansko vedno pripravi čistopis zahteve, za sejo Državnega zbora pa se Aktu o odreditvi parlamentarne preiskave skladno z določbo drugega odstavka 4. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi nato v celoti povzame vsebino zahtevka za odreditev parlamentarne preiskave iz zahteve oziroma iz čistopisa zahteve. Drugi odstavek 3. člena Poslovnika o parlamentarni preiskavi določa, da predsednik Državnega zbora uvedbo parlamentarne preiskave uvrsti na dnevni red prve naslednje seje zbora, če je bila zahteva vložena najkasneje 8 dni pred to sejo. Ker čistopisa zahteve s strani Državnega sveta še nismo prejeli, še ni mogoče pripraviti akta s katerim bi zbor na 19. redni seji odredil parlamentarno preiskavo, in glede na navedeno prosim za odziv predstavnika predlagatelja, ali potrebujejo več časa za pripravo čistopisa, in se torej Akt o odreditvi parlamentarne preiskave predvidi za majsko redno sejo zbora ali katero od naslednjih sej.

In dajem besedo predstavniku Državnega sveta, državnemu svetniku Milošu Poholetu. Izvolite.