Govor

Hvala. Dober dan vsem. Poslanska skupina Nove Slovenije nasprotuje uvrstitvi teh referendumskih vprašanj na to izredno sejo. Prvič, gre za prvovrstno zlorabo evropskih volitev in ugrabitev politične predvolilne evropske kampanje za notranje politične teme. To, kar so očitali nam nekateri glede drv in SFRJ, zdaj delajo še krat tri sami.

Drugič. Predsednik Nove Slovenije, Tonin, je predlagal, da glede na to, da je pač kar nekaj teh družbenih vprašanj ali pa političnih vprašanj o katerih bi politika želela posvetovanje z državljankami in državljani, naredimo v jeseni, v miru, ločeno od evropskih volitev, super referendumski dan in se, na zdravje, in se državljanke in državljani v enem dnevu opredelijo glede vseh teh vprašanj. To bi omogočilo tudi mirno, strokovno podkrepljeno, argumentirano kampanjo.

Tretji razlog je zelo zanimiv, namreč ta vladajoča koalicija ima uzakonitev uporabe konoplje v medicinske namene napisano v koalicijski pogodbi. Imate veliko politično večino in glede na to, da ljudje po kar nekaj objavljenih anketah niso naklonjeni odločanju na referendumih ali pa posvetovanju na referendumih, je čisto brez veze, da državljanke in državljane obremenjujete s tem. Uporabite svojo politično večino. In naredite že vendar sami to, kar imate pač v svoji koalicijski pogodbi zapisano. Proti zlorabi evropske kampanje smo v Poslanski skupini Nove Slovenije in nasprotujemo temu, da se to uvršča na to izredno sejo.