Govor

Lepo dobro jutro!

Začenjam 79. sejo Kolegija in vse prisotne lepo pozdravljam.

Obveščam vas, da vam je bilo včeraj posredovano novo gradivo k 1., 2., 3. in 4. točki dnevnega reda. Obveščam vas še, da poslanec Jonas Žnidaršič danes nadomešča vodjo Poslanske skupine SD, Janija Prednika.

Gremo kar na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA DOGOVOR O SKLICU IZREDNE SEJE DRŽAVNEGA ZBORA.

S sklicem seje Kolegija in nato tudi z včerajšnjim dopisom, ste k tej točki dnevnega reda kot gradivo prejeli dve zahtevi, in sicer, skupina poslank in poslancev s prvo podpisano Jelko Godec in skupina poslank in poslancev s prvo podpisanim magistrom Borutom Sajovicem za sklic izredne seje Državnega zbora, pri čemer predlagam, da na podlagi obeh zahtev skličemo eno izredno sejo, pri čemer v zvezi s sklicem 67. izredne seje predlagam sledeče. Predlog dnevnega reda bi bil naslednji:

Prvič. Predlog zakona o spremembi in dopolnitvah Zakona o zdravniški službi, nujni postopek.

Drugič. Predlog zakona o spremembi Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev, skrajšani postopek.

Tretjič. Predlog zakona o dopolnitvi Zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023, skrajšani postopek.

Četrtič. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o obravnavi ureditve pravice do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja.

Petič. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o uvedbi preferenčnega glasu za volitve poslank in poslancev v Državni zbor Republike Slovenije.

In šestič. Predlog za razpis posvetovalnega referenduma o pridelavi, predelavi, prometu in uporabi konoplje v medicinske namene.

Datum seje bi bil v sredo, 17. aprila 2024, ob 11. uri do zaključka seje. Najava časa za razpravo za poslanske skupine ena točka po tretjem odstavku 67. člena Poslovnika. Pri 1. točki do 5 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predloga zakona, to je Vlada in do 30 minut za razpravo predlagatelja, poslanske skupine k 2. in 3. točki najavijo čas skladno z razlago Komisije za Poslovnik z dne 9. 12. 2009. Pri 4., 5. in 6. točki pa do 15 minut za dopolnilno obrazložitev predlagatelja predlogov, to je skupina poslancev s prvopodpisanim magistrom Borutom Sajovicem in do 15 minut za predstavitev mnenja Vlade in do 60 minut za razpravo predlagatelja in do 60 minut za razpravo Vlade.

Preden pa preidemo na razpravo o sklicu navedene izredne seje, vas še obveščam, da bo Kolegij o ostalih vloženih zahtevah za sklic izredne seje, to je o dveh zahtevah poslank in poslancev s prvo podpisano Jelko Godec z dne 9. in 10. aprila ter o zahtevi poslank in poslancev s prvo podpisanim magistrom Borutom Sajovicem z dne 10. aprila, odločal na eni od naslednjih sej, pri čemer se predvideva, da bo na podlagi teh zahtev predviden, izvedena ena izredna seja Državnega zbora, ki bo potekala v času redne aprilske seje, in sicer predvidoma 24. in 25. aprila. Toliko, da veste, da se ne bi spraševali kaj je z ostalimi zahtevami.

Zdaj pa odpiram razpravo, če želi kdo besedo? Kolegica Godec, izvolite.