Govor

Spoštovana predsednica!

En lep drug pomladni dan! Spoštovani kolegice in kolegi!

Svobodne in poštene volitve so osnovni steber demokracije v vseh družbah, zato je ključno, da volilni organi zagotavljajo sestave, ki krepijo zakonitost volitev in enotno uporabo določb volilnih zakonov ter nemoten potek volilnih postopkov. V prizadevanju za izvedbo poštenih in transparentnih volitev so torej neodvisnost, ustavnost in zakonitost temeljni kriteriji, ki jih demokratične države morajo zagotoviti pri izvedbi postopka pri vseh volitvah. Ti so namreč nujno sredstvo za preverjanje družbene oblasti, ki zagotavlja, da parlamenti in vlade služijo državljankam in državljanom, torej tudi vsakemu posamezniku. Sodobna veja oblasti je nedvomno tista, ki mora v postopkih vedno imeti v uvidu prav neodvisnost, ustavnost in zakonitost. Zato je sodelovanje sodnikov v volilnih organih tudi smiselno, ker poosebljajo in profesionalizirajo prav te vrednote.

Verjamemo, da se sodniki zavedajo svoje odgovornosti, ki jo imajo v sklopu izvedbe volitev, odgovornosti, ki pomembno vpliva na bodočnost naše države. Opozorilo v sklopu protesta ni razlog za spremembo zakonodaje in poseg v kvaliteto volilnega procesa. To je v svojem stališču o predlogu zakona povedal Sodni svet. Prav tako je v istem stališču podal mnenje, da predlagana ureditev ne bi dosegla zastavljenega cilja. V Poslanski skupini Socialnih demokratov delimo stališče Sodnega sveta, predvsem pa menimo, da stališče sporoča zavezanost sodnikov k nadaljevanju sodelovanja v volilnih organih.

Zato Socialni demokrati zakona ne podpiramo, saj ga tudi včeraj na matičnem delovnem telesu niso soglasno potrdili niti predlagatelji. Hvala.