Govor

Spoštovani, vsem prav lep pozdrav!

Robert Golob in njegova levičarska vlada sta od svojega nastopa z lažnimi obljubami naplahtala prevoznike, kmete, gasilce pa potem tožilce, sodnike, pravzaprav vse in vsakogar. Če kdo misli, da ga še niso prevarali, potem samo ni dobro obveščen, saj so si podredili tudi medije. Seveda, taka neverodostojna politika ima posledice, saj so prevarani ljudje upravičeno ogorčeni. In sodniki, ki so bili izigrani z lažnimi obljubami vlade Roberta Goloba, so upravičeno dvignili svoj glas. In med napovedmi možnih posledic tega zavržnega ravnanja, je bila tudi možnost, da bi bile ogrožene evropske volitve pa tudi vsi ostali demokratični procesi, vključno z referendumi, ki bi prišli na dnevni red v prihodnjem obdobju.

Da bi se izognili slabim posledicam take nesprejemljive politike, smo v SDS predlagali preprosto rešitev – zakon, po katerem ne bi na čelu volilnih komisij morali nujno biti več samo sodniki, tako kot je uzakonjeno sedaj, ampak bi nabor razširili poleg sodnikov, ki bi seveda lahko normalno naprej opravljali svoje delo, če bi to želeli, tudi na čelu volilnih komisij, bi lahko vodili volilne komisije tudi pravniki, seveda z zelo strogimi kriteriji, s strokovnimi kriteriji, kajti zahtevano bi bilo vsaj deset let delovnih izkušenj, pravosodni izpit in izkušnje tudi na področju volilnih opravil. S tem bi pravzaprav popravili tudi eno določeno krivico do velikega števila pravnikov, ki jo prinaša sedanja ureditev, ki to možnost daje izključno in samo sodnikom, saj je zagotovo med preostalimi pravniki, ki v tem trenutku ne opravljajo sodnega poklica, pa imajo najvišjo stopnjo izobrazbe, veliko delovnih izkušenj, tudi izkušnje s področja pravosodja pa volilnih opravil, poznajo vso teorijo volitev, morda celo bolje kot mnogi od sodnikov, med njimi torej bi lahko poiskali ustrezne rešitve, boljše kot so sedaj, in na ta način omogočili predvsem nemoteno, zakonito, pravočasno izvedbo vseh volilnih opravil, da ne bi prišlo do slabih posledic, ki ne bi ogrozile samo demokratičnih procesov v Sloveniji, kajti volitve so temeljni demokratični proces, ampak tudi v celotni Evropski uniji, saj so pred nami pač evropske volitve, ki zadevajo vse članice Evropske unije, in ni mogoče zaključiti tega procesa, dokler vse ne opravijo v celoti svojih volitev.

Iz vseh teh razlogov je bil zakon, ki je bil predlagan, dobra rešitev, neproblematična in zlahka uresničljiva. Vendar je bil, tako kot večina dobrih predlogov, na žalost, v tem mandatu s strani koalicije arogantno zavrnjen. To obžalujem, ampak vedno obstaja upanje. Poglejte, končuje se zima, tisti najlepši čas za desne, ko je edini čas, ko levičarja vidiš, da ima roko v lastnem žepu. Ampak prihaja pomlad, gospe in gospodje. Danes popoldne se bo začela tamle zunaj pomlad. Tako kot je prva slovenska pomlad odnesla nekdanji totalitarni režim, bo ta pomlad odnesla napuh, aroganco in socializem. In tega se zelo veselim. Srečno, Slovenija! Bog živi Slovenijo!