Govor

Ja, hvala lepa za besedo.

Dovolite, da se še jaz malo oglasim na to temo oziroma mogoče ta razlaga državnega sekretarja je bila tako zelo, zelo, zelo splošna no, je pa stvar zdaj, ko to malo bereš, potegne neke stvari za sabo oziroma tako bom rekel no. Mene zdaj, pa verjamem, da je pač, podatek drži. Naj povem, da sem tudi sam lastnik psa, pa recimo, da imam, da imam nek odnos do vsega skupaj. Mene je ta podatek presenetil, da se približno 60 procentov lastnikov psov in mačk kupi svojo hišno žival, žival preko interneta in da je v Evropi 75 spletnih platform, ki pač posredujejo pri prodaji.

Zdaj, jaz sem, bi rekel, stvari nekako dojemal, da v Evropski uniji oziroma tako, ločil bi mogoče mačke pa pse, no. Zdaj, kar se psov tiče, se mi zdi, da zakonodaja ali pa neka odgovornost, zdaj, če govorim s te lastniške, lastniške strani, je že do zdaj dokaj urejena. Psi načeloma, mislim, morajo biti čipirani, moraš ga redno k veterinarju voziti, cepiti in tako naprej, ima svoj karton in tako naprej. Tako, da mene že zdaj čudi, pa po drugi strani žalosti, ko gledaš občasno neke novice, ko v nekih bom rekel, ne, ne nespodobnih razmerah za živali vozijo neke mladiče okoli in jih potem prodajajo.

Tako, da jaz mislim, da tukaj v prvi, v prvi fazi očitno v Evropski uniji nam še veliko manjka, kar se tiče ozaveščanja. Tako, da jaz osebno nikoli ne bi kupil psa, govorim o psih, bi rekel, z neznanim poreklom oziroma z neznano zgodovino, ker če kaj, imaš lahko potem oziroma je ta pes lahko zelo velika verjetnost, da bo imel kakšne zdravstvene težave, tako kot je kolegica Rajbenšu omenila, če ni znanega izvora oziroma znanega rodovnika, imaš lahko zelo veliko, mislim, ima žival lahko zelo velike težave, pa posledično tudi lastnik, ker če ne drugega, se na žival običajno navežeš in če se ta življenjska doba hitro konča, tudi lastniku ni ravno, ravno lepo.

Tako, da me s tega vidika to čudi, da se že zdaj ta trgovina, kljub obveznostim lastnika, da se, da prihaja do nekih, bom rekel, lukenj, oziroma, da se te stvari sploh, sploh lahko dogajajo, kajne? Tako da zdaj to je ena stvar.

Zdaj, kar se pa tiče mačk, sem pa jaz tukaj malo skeptičen, no. Ja, tukaj je sicer veliko govora o pač podjetjih ali pa posameznih, ki se z vzrejo ukvarjajo, ampak mačka kot taka je malo drugačen, drugačna, drugačen način življenja ima, no, tako da je, bom rekel, dosti samosvoja, no, tako da ta nadzor pri mačkah je po moje mnogo bolj težji kot pri psih, a ne. Tako da mogoče malo par, par vprašanj, mislim, malo bolj, če lahko malo pojasnite ta načrt oziroma kaj naj bi pa ta del pri ravnanju oziroma pri skrbi za mačke pomenil, pomenil dolgoročno. Zdaj tukaj me je tudi zmotilo, mislim, da je to tudi kolega Gregorič omenil, obveznost za fizične pravne osebe, ki dobavljajo pse ali mačke v Uniji, da so živali opremljene z mikročipom in registrirane, ne nalaga take obveznosti fizičnim osebam, ki občasno dobavljajo pse. Zdaj kje je zdaj ta meja, kaj je občasno? Zdaj, saj veste, psica ima recimo enkrat na leto leglo - kaj je zdaj to občasno pa kaj je, kaj je trajno. Pa tudi mogoče me je zmotilo, nekje sem, nisem si zdaj zacahnal, ampak mislim, da sem nekje zasledil, da tudi recimo, če se, če se te živali uporablja za znanstvene namene, da ta pogoj ni obvezen. Zdaj, to za znanstvene namene se mi zdi, da je tudi en tak tanek led, kar se tiče, kar se tiče ravnanja z živalmi, tako da tudi tukaj po moje ne bi bilo nič narobe, če že, če ima že neka, neka fizična oseba to obveznost, zakaj pa potem, če pa v znanstvene namene pa, pa ni te sledljivosti, no. Tako da tukaj po moje ali pa mogoče vaše mnenje ali pa vaša razlaga glede tega, zakaj je tukaj ta izjema.

Toliko, hvala.