Govor

Hvala za besedo predsedujoči.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Glede na to, kar sem prebrala, tudi jaz podpiram predlog te uredbe, ki v bistvu govori o dobrobiti psov in pa mačk, ki želi s to uredbo v bistvu vzpostaviti enoten sistem sledljivosti. Zdi se mi predvsem, da je nujnost spremembe te uredbe predvsem zaradi ravno nezakonitega preprodajanja psov in mačk, saj se je v bistvu črni trg na področju izredno razbohotil, predvsem kar se tiče spletne prodaje, ker mislim, da vsi ti uradni rejci ne bodo imeli toliko problemov s temi novimi oziroma s predlogi uredbe, ki bo sedaj nova.

Zdaj, malo, ko sem pogledala na spletu, bom ponazorila nekaj podatkov, kaj sploh pomeni ta črni trg s psi in mački, kaj to sploh pomeni? V bistvu trg preprodaje psov in mačk se uvršča med najhitrejše rastoče črne trge v Evropi, ki ustvarijo cca 1,3 milijarde evrov in pomeni skoraj 60 procentov vseh prodanih in psov in mačk. Zdaj, če ga primerjamo z najdonosnejšimi nezakonitimi trgovinami, je tretji po vrsti, takoj za prodajo drog in pa preprodajo orožja. In našla sem še en podatek, da ustvari celo več prihodkov kot nezakonita preprodaja človeških organov.

Zdaj, očitno je ta posel tako dobičkonosen, da so vključeni v nekaterih državah tudi veterinarji, ki pomagajo seveda tako, da izdajo lažna potrdila o cepljenju, ne vem, rojstvo in tako dalje, potne liste in celo čipe. Zdaj, jaz sem malo potem razmišljala, kakšne so sploh posledice tega črnega trga, torej za psa, za lastnike in pa seveda za celotno družbo in če pogledamo posledice recimo iz vidika psa ali pa tudi mačk, kako živijo, torej živijo v groznih razmerah, v nekih manjših kletkah, da ne bom zdaj vseh zgodb razlagala, ki smo jih že brali, v svojih, ne vem, iztrebkih, parijo se živali, ki so v sorodu, zato prihaja do različnih bolezni.

Kar se tiče posledice z vidika lastnika, se nanaša potem seveda tudi na to, da zaradi omenjenih bolezni, torej teh bolezni, kot so neke deformacije, slab vid, ne vem, fizične deformacije, v bistvu poceni nakup zelo hitro lahko lastnika zelo, zelo drago stane, ker bo imel zelo visoke stroške pri veterinarju, če jih bo sploh lahko, te bolezni, seveda sploh odpravil. Posledica za družbo pa se zopet nanaša, iz tega, kar sem že prej rekla, od samega psa in potem tudi lastnika. Marsikateri lastnik kasneje potem vidi, da se določene zadeve niti ne morejo pozdraviti, mogoče kakšne vedenjske motnje, ki jih imajo in kje pristanejo ti psi? V zavetiščih. In zavetišča, pomeni kaj, zavetišča v bistvu financiramo, torej lokalne skupnosti, država, kar pomeni, da na koncu v bistvu vsi plačujemo rezultate tega nezakonitega kupovanja psov in pa mačk, pa ne smemo pa tudi pozabiti, da se je s tem razrasla tudi, da se je razrasla tudi, - zdaj mi je iz glave padlo - da so pač, da se poveča tudi smrtnost zaradi stekline.

Zdaj, kar se tiče, na same uredbe, v bistvu, ima Slovenija že, kot ste omenili, zelo visoke standarde in kar se tiče same regulacije, ko gre za vzrejo, namestitve, ne vem, ravnanje s psi potem tudi, kje pa šepa? V bistvu šepa pa samo, da je treba zagotoviti nek enoten sistem, kjer bi se pač vsi ti različni, obstoječe informacije, da bi se pač povezali v nek enoten, torej sistem s posebnimi kot, ne vem, posebna aplikacija ali kaj takega.

Sem pa odkrila eno zadevo, to pa je, mislim, da 4. člen, ko ste govorili o izjemah, o izjemah, ko gre za registracijo in identifikacijo teh živali, predvsem za manjše vzrejne obrate in pa zavetišča, kjer pač, kjer ste navedli, da v bistvu bi naj se tukaj, da bi se naj v bistvu pri teh dveh zadevah bi naj šlo za izjeme, torej, da ne bi bilo potrebno jih registrirati in identificirati, saj, ampak sem tudi sama mnenja, da bi potem šlo lahko to za nelojalno konkurenco.

Zdaj moje vprašanje je tukaj, kakšne pa so sploh možnosti, da se to sploh vzame iz tega, da ne bi prihajalo do nelojalne konkurence?

Hvala lepa.