Govor

Blaž Germšek

Hvala lepa.

Lep pozdrav vsem prisotnim!

Pred nami je Predlog stališča Republike Slovenije do Predloga uredbe Evropskega parlamenta in Sveta o dobrobiti psov in mačk ter njihovih sledljivosti. Predlog, ki je del paketa revizije pravil o dobrobiti živali napovedanega zasledovanja ciljev evropskega zelenega dogovora, prinaša skupna pravila glede minimalnih zahtev oziroma standardov za dobrobit živali pri vzreji in reji psov in mačk ter njihovem dajanju na trg Evropske unije. Namen enotnih pravil je zaščita delovanja notranjega trga. V preteklosti je prihajalo do primerov podstandardne vzreje in nezakonite trgovine s psi in mački. S skupnim okvirjem se ureja dobrobit živali za vzrejne obrate, trgovine s hišnimi živalmi in zavetišči v Evropski uniji. Države članice lahko ohranijo strožja pravila za zaščito psov in mačk, pa tudi spremenijo strožja pravila za specifična področja, kot so bivalni pogoji, omejitve pohabljanj, obogatitev okolja ter selekcijskih in vzrejni programi, o čemer morajo države članice obvestiti komisijo.

Slovenija večino odločb, določb, razen nadzora nad vzreditelji, že izvaja na podlagi nacionalne zakonodaje. Predlaga se predhodno obdobje za prilagoditev od tri do sedem let, odvisno od ukrepa. Slovenija pozdravlja namen in cilje predloga uredbe, saj so predlagani ukrepi za krepitev dobrobiti psov in mačk in vzpostavitev sistema sledljivosti v skladu z načelom trajnosti in pričakovanj državljanov Evropske unije.

Prav tako menimo, da je poleg predpisanih minimalnih zahtev za dobrobit psov in mačk ter sledljivosti pomembno orodje ozaveščanja kupcev in kompetence skrbnikov, izpostavljamo pa, da bo treba tekom obravnave nasloviti nekatera odprta vprašanja, med drugim določitve praga za izjeme in tehnične določbe glede oskrbe psov in mačk z vodo in hrano, pogojev nastanitve, zdravja, vedenjskih potreb in bolečih postopkov.

To je na kratko predstavitev našega stališča. Hvala.