Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, članice in člani Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, prav lepo vas pozdravljam!

Glede na to, da so predstavniki matičnega ministrstva na poti in so sporočili, da se za kakšno minuto opravičujejo, predlagam, da še ne začnemo naše seje, ampak da počakamo, da se nam pridružijo, da nam bodo lahko vsebinsko predstavili točke in da potem pravzaprav odločamo. Upam, da se vsi strinjate? Tako da, prosim vas za kakšno minuto ali dve potrpljenja, pa bomo začeli, ko se nam Vlada pridruži. Zdaj je šele 5 minut čez 12. uro. Upam, da bodo v parih minutah tukaj? Hvala vsem za razumevanje.

PREDSEDNICA DR. VIDA ČADONIČ ŠPELIČ: Spoštovane kolegice in kolegi, glede na to, da so se nam pridružili predstavniki oziroma predstavnice Vlade, predlagam, da začnemo s 13. sejo Odbora za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Vsi, ki ste se danes odzvali našemu vabilu, dobrodošli na tej seji. Hvala tudi, da ste prišli predstavniki Vlade. Torej najprej vas obveščam, da so danes zadržani in se seje ne morejo udeležiti Damijan Zrim, Jožef Horvat in Jožef Jelen. Medtem imamo kar nekaj nadomeščanj, in sicer Andreja Rejbenšu nadomešča Roberta Janeva, Rado Gladek nadomešča Alenko Helbl, Lenart Žavbi nadomešča Tomaža Laha in Jurij Lep nadomešča Dejana Süča. Tako kljub nekaterim odsotnosti ugotavljam, da je naš odbor sklepčen in lahko začenjamo z delom.

Prehajamo na določitev dnevnega reda.

S sklicem seje 21. marca ste sprejeli naslednji dnevni red: Predlog zakona o spremembah Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o agrarnih skupnostih in pod točko 2. "Pobude in vprašanja članov odbora." 27. marca sem predlagala širitev dnevnega reda z naslednjo točko: Predlog stališča Republike Slovenije do predloga uredbe Evropskega parlamenta in sveta o dobrobiti psov in mačk ter njihovi sledljivosti." Drugih predlogov za spremembo dnevnega reda nisem prejela.

Želi kdo v imenu poslanske skupine predstaviti stališče o razširitvi dnevnega reda? Ker ne vidim prijavljenih za razpravo bomo prešli na glasovanje o določitvi dnevnega reda. In sicer prosim vas, da se pripravi / izklop mikrofona/ Torej, prešli bomo na glasovanje o razširitvi dnevnega reda, in sicer glasovali bomo o predlagani razrešitvi, da se seja razširi z novo 1a. točko.

Glasujemo. Navzočih je 9 poslank in poslancev, za je glasovalo 9, proti nihče.

(Za je glasovalo 9.) (Proti nihče.)

Predlagani dnevni red je sprejet.

Prehajamo najprej na 1A. TOČKO - PREDLOG STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA UREDBE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DOBROBITI PSOV IN MAČK TER NJIHOVI SLEDLJIVOSTI. Gradivo k tej točki smo prejeli od Vlade 21. marca. Na podlagi prvega odstavka 4. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije. Skrajni rok za obravnavo predloga stališča v Državnem zboru je 5. april, torej jutri. Predlog stališča je bil v skladu z določili Poslovnika Državnega zbora dodeljen v obravnavo Odboru za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano kot matičnemu delovnemu telesu.

Sedaj bom dala besedo predstavniku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, da nam na kratko predstavijo predlog stališča. Morda bi bilo najboljše, da o tem govori strokovnjakinja, direktorica Veterinarske uprave. Vida Znoj? Gospa državna sekretarka, se strinjate, potem pa, če bo kdo še želel, da, ker gre res za zelo strokovno materijo. Izvoli, kolegica Vida.