Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, začenjam 47. nujno sejo odbora za infrastrukturo, okolje in prostor ter vas vse lepo pozdravljam.

Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: Rado Gladek, ki nadomešča poslanca Jožefa Jelena in pa poslanec Tine Novak, ki nadomešča poslanca magistra Miroslava Gregoriča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odborov.

In sicer, s sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red skupne seje: 1. edina točka - Industrija se je znašla pred izzivom, kako z dražjimi energenti in kljub pomanjkanju zaposlenih narediti več. Ker do pričetka seje odborov nisva prejeli predlogov za spremembo dnevnega reda, je ta določen kot je bil posredovan s sklicem.

Prehajamo torej na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, in sicer Poslanska skupina Slovenske demokratske stranke je 22. 3. 2024 na Odbor za infrastrukturo, okolje in prostor ter Odbor za gospodarstvo ponovno naslovila zahtevo za sklic nujne seje dveh odborov z navedeno točko dnevnega reda.

Kot gradivo k tej točki ste prejeli zahtevo Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odborov s predlogom sklepa z dne 22. 3. 2024. Na sejo so vabljeni predlagatelj Poslanske skupine SDS v imenu predlagatelja Franc Rosec, Matjaž Han, minister za gospodarstvo, turizem in šport; Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport, magister Bojan Kumer, minister za okolje, podnebje in energijo, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo; profesor doktor Matej Lahovnik, Ekonomska fakulteta; profesor doktor Rafael Mihalič, Fakulteta za elektrotehniko; magister Aleksander Mervar, direktor ELES d.o.o. in magister Sebastian Rodui, Energetska zbornica Slovenije, predsednik sekcije za vprašanja dobaviteljev električne energije. Dodatno je bila vabljena tudi Agencija za energijo, in sicer magister Duška Godina, direktorica prehajamo na obravnavo navedene zadeve.

Besedo dajem najprej predstavniku predlagatelja, če želi podati dopolnilno obrazložitev k zahtevi, in sicer dajem besedo Poslanski skupini SDS in Francu Roscu. Izvolite.