Govor

Spoštovane kolegice in spoštovani kolegi, dobro jutro!

Pričenjam 57. sejo Odbora za zunanjo politiko.

Obveščam vas, da so zadržani oziroma da na seji sodelujejo kot nadomestni člani in članice naslednji poslanke in poslanci, in sicer sem prejel opravičila za poslance, naslednje poslance: poslanec Franc Breznik je upravičen, seveda tudi doktor Matej Tašner Vatovec in pa poslanec Jernej Vrtovec. Hkrati pa na seji s pooblastilom sodelujejo še naslednje poslanke in poslanci in sicer, poslanka Alenka Helbl nadomešča poslanca Janeza Janšo in pa poslanec Gašper Ovnik nadomešča poslanko Tamaro Vonta.

Lepo pozdravljam vse navzoče!

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje, ker nisem prejel predlogov za širitev, je določen dnevni red seje takšen, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA VPRAŠANJA IN POBUDE ČLANOV ODBORA ZA ZUNANJO POLITIKO.

Kot ste seznanjeni, je ta točka uvrščena na dnevni red rednih sej Odbora za zunanjo politiko. Na podlagi prvega odstavka 3. člena Zakona o zunanjih zadevah. Glede poteka te točke naj vas spomnim, ob smiselni uporabi 245. in 246. člena Poslovnika, je ustna predstavitev poslanskega vprašanja takšna, da ne sme trajati več kot 3 minute, odgovor predstavnika Vlade pa lahko traja največ 5 minut. Tako kot običajno, vas tokrat obveščam, da lahko poslanka in poslanec na seji postavi največ dve ustni vprašanji. Možna je tudi dopolnitev vprašanja poslanca, ki lahko traja največ 2 minuti in seveda dopolnitev odgovora predstavnika Vlade, ki lahko traja najmanj 3 minute. Toliko, največ 3 minute. Toliko o teh pravilih.

Zdaj pa bi, tako kot vedno, zbrali nekaj, en sklop vprašanj, nekje pet, potem pa bi besedo za odgovor predali spoštovani gospe ministrici. Kdo od poslancev želi besedo? Gospod Gregorič, izvolite.