Govor

Hvala, predsednica.

Spoštovani predsednik Vlade, saj razumem, da je napad najboljša obramba. Ampak vseeno mislim, da sva se že nekajkrat takole gledala in poslušala na temo zdravstva. In sami ste rekli, čim več me sprašujete o tem, sledite našemu delu in držite nas za vrat, dihajte nam za ovratnik, če hočete. In to delamo. Mimogrede, privatne zavarovalnice – mislim, da niso vse privatne. Ampak gremo nazaj k bistvu. To, kar ste mi odgovarjali, je najprej na eni strani prazno, na drugi strani pa koncept državnega zdravstva pelje naprej v prihodnost. V Novi Sloveniji ne verjamemo, da je državno zdravstvo lahko odgovor na potrebe sodobnega državljana ali državljanke v tem svetu po storitvah in drugem, kar iščemo v zdravstvu.

Mandat te ministrice se je res začel v petek, ampak vaš mandat, spoštovani predsednik Vlade, in mandat vlade se je začel junija 2022 in tudi vi ste zadnje tri mesece vodili, bili prvi odgovorni za to ministrstvo, zato ne razumem vašega napada. Kakorkoli, bistvena stvar je, da se niste opredelili glede našega zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju za odpravo čakalnih vrst in povečanje dostopnosti v zdravstvu.

Druga stvar, s katero bi vas rad pa izzval oziroma podal roko, je pa ideja Nove Slovenije o pilotnem projektu boljšega upravljanja javnih zdravstvenih zavodov.

Ali ste za to, da vzamemo eno bolnišnico, javni zdravstveni zavod, ki bi jo upravljali po načelih sodobnega menedžmenta, po načelih gospodarske družbe, vendar ne profitno?

Cilji tega pilotnega projekta bi bili večja učinkovitost dela, večja merljivost, skrajševanje čakalnih dob in vpeljava korporativnega upravljanja.

Ali ste za to, da poskusimo na tak način z enim javnim zdravstvenim zavodom in potem dobre prakse prenesemo na celoten javni zdravstveni sistem?

Pa prosim še opredelitev glede naše novele ZZVZZ.