Govor

Hvala, lepa spoštovana predsednica.

Predsednik Vlade, predstavniki vlade, kolegice in kolegi in vsi, ki nas spremljate, dober dan.

Na področju zdravstva je v našem javnem diskurzu veliko socialnega populizma. Na to opozarjajo številni strokovnjaki znotraj zdravstva pa tudi številni, ki se spoznajo na zdravstveni sistem, pa ne delajo v zdravstvu. Ogromno socialnega populizma, predvsem pa seveda v političnem prostoru, spoštovani predsednik Vlade. In žal je rezultat tega socialnega populizma tudi to, da se je zgodila ena velika prevara državljank in državljanov s preoblikovanjem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja v obvezni prispevek. Posledica tega je, da je seveda gospod Kordiš zbrisal dobičke grdih zavarovalnic, ampak to ni dovolj. To ni bilo dovolj, kajti dne 12. oktobra je direktorica Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije obvestila javnost, da so na skupščini ugotovili, da je sedaj luknja celo še več kot enkrat večja, 140 milijonov evrov manjka iz naslova dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja oziroma novega obveznega prispevka. In Zavod za zdravstveno zavarovanje oziroma skupščina predlaga zavodu in Vladi, da ta prispevek, obvezni prispevek poveča za najmanj 10 evrov. Ljudje, običajne državljanke in državljani bodo kmalu na svojih žepih oziroma v obliki nižjih neto plač občutili, kaj pomeni socialni populizem. Kajti nova ministrica, spoštovani predsednik Vlade, celo v napovedi svojega pogleda na to področje pravi, da bi bilo najbolje, da se to prelije v osnovni zdravstveni prispevek vseh zaposlenih oziroma vseh, ki ustvarjajo, ki se preživljajo s svojim delom, in da se ta prispevek za zdravstvo dvigne.

Ob vseh obremenitvah, spoštovani predsednik Vlade, res mislite, da je dobro, da bodo ljudje plačevali več za to, da bodo dobili manj?

V Novi Sloveniji mislimo, da ne. Zato smo tudi vložili predlog novele Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, s katerim bi vam radi pomagali, da se rešijo najprej čakalne vrste, potem pa se sistemsko uredijo te zadeve.

Vsekakor pa me zanima:

Ali se strinjate s to napovedjo vaše nove ministrice, da se dodatno obremeni vse, ki se preživljajo z delom svojih rok?

Hvala.