Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, gostje, pričenjamo z 9. redno sejo Odbora za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne moreta udeležiti dva poslanca, in sicer poslanec Jožef Jelen in poslanec Felice Žiža. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili pa sodelujejo naslednji poslanci, in sicer mag. Darko Krajnc, ki nadomešča poslanca Lenarta Žavbija, poslanec Bojan Čebela, ki nadomešča poslanca Roberta Janeva, dr. Tatjana Greif, ki nadomešča poslanko Natašo Sukič in poslanec Bojan Podkrajšek, ki nadomešča poslanko mag. Karmen Furman.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje dne 27. februarja 2. 24 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora z dvema točkama: 1. točka - Predlog zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov, skrajšani postopek in 2. točka - Razno. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje kot je bil predlagan s sklicem.

Zato kar prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OMEJEVANJU UPORABE TOBAČNIH IN POVEZANIH IZDELKOV, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU V OBRAVNAVO PREDLOŽILA VLADA.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 63. seji dne 17. novembra 2023 odločil, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku. Amandmaji k predlogu zakona so se vlagali do vključno srede, 6. marca 2024.

Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, ste prejeli: predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, zaprosilo Vlade v zvezi s časovnico obravnave predloga zakona, informacijo Vlade v zvezi s časovnico obravnave predloga zakona, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide ter pisma podpore k spremembam zakonodaje s področja tobačnih in povezanih izdelkov iz tujine.

K 1. točki so bili vabljeni predstavniki Ministrstva za zdravje, predstavniki Zakonodajno-pravne službe, Državnega sveta, Nacionalni inštitut za javno zdravje, Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano. Dodatno smo na današnjo sejo povabili tudi predstavnike Združenja vaperjev Slovenije, dr. Tomaža Čakš Nacionalnega inštituta za javno zdravje, gospo Melito Vujnović, vodjo pisarne Svetovne zdravstvene organizacije v Ljubljani, Anito Štefan (Svetovna zdravstvena organizacija v Sloveniji), dr. Mihaela Zidar (klinika Golnik), Sonjo Tomšič, glavno koordinatorico državnega programa za obvladovanje raka, Manco Kozlovič, predstavnico Mladinske zveze Brez izgovora Slovenije, Mišo Lovše (Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo), Mateja Koširja z Inštituta za raziskave in razvoj Utrip, Franca Zalarja, predsednika upravnega odbora Slovenskega združenja za kronične nalezljive bolezni in gospod Tomaž Gorenc, direktorja Inštituta za zdravje in okolje.

V poslovniškem roku so amandmaje vložili predstavniki koalicije, torej poslanskih skupin Svoboda, Levica in SD k 2., 5., 10., 11., 13., 18., 19., 22. členu, za novi 22.a člen in 23. člen. Prejeli smo pa tudi predlog za amandma odbora. Več o tem v nadaljevanju.

Pričenjamo torej z drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi opravili glasovanje o amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Ali kdo temu nasprotuje? Ne. Super.

Torej, kar predajam sedaj besedo vabljenim na sejo. Prvemu dajem besedo državnemu sekretarju na Ministrstvu za zdravje, gospodu Denis Kordež. Izvolite.