Govor

Spoštovane kolegice poslanke in poslanci, vsi vabljeni na današnji seji odbora, lep pozdrav. Torej pričenjamo 32. nujno sejo odbora Državnega zbora za zdravstvo, ki je sklicana v skladu s 47. in 48. členom Poslovnika Državnega zbora Republike Slovenije, in sicer na podlagi zahteve Poslanske skupine SDS.

Obveščam vas, da so zadržani in se današnje seje ne moreta udeležiti dva poslanca, in sicer poslanec Jožef Jelen in pa poslanec Felice Žiža. Istočasno pa vas obveščam, da kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo naslednja dva poslanca, in sicer poslanka Tamara Vonta, ki nadomešča mag. Miroslava Gregoriča in poslanec Bojan Čebela, ki nadomešča poslanca Roberta Janeva.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora.

S sklicem seje dne 5. marca 2024 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora in sicer z naslednjim predlogom dnevnega reda: 1. točka - Prvo mesto Slovenije po presežni umrljivosti v Evropski uniji. Zahteva Poslanske skupine SDS za sklic nujne seje odbora z dne 28. februar 2024 je objavljena na spletnih straneh Državnega zbora. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom kot je bil predlagan, je torej predlagan tak dnevni red kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo torej kar na 1. TOČKO DANAŠNJEGA DNEVNEGA REDA Z 1 TOČKO, KI SE GLASI PRVO MESTO SLOVENIJE PO PRESEŽNI UMRLJIVOSTI V EVROPSKI UNIJI.

K tej točki so bili vabljeni predlagatelji zahteve Poslanska skupina SDS, v imenu predlagatelja poslanka Alenka Jeraj, dr. Robert Golob, predsednik Vlade, ki se je opravičil, dr. Valentina Prevolnik Rupel, ministrica za zdravje in predstavniki Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Dodatno se je na sejo povabilo dr. Jožeta Sambta z Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani.

In sedaj dajem kar besedo predlagatelju zahteve, torej poslanki Alenki Jeraj, ki bo v imenu Poslanske skupine SDS predstavila zahtevo za sklic. Izvolite.