Govor

Spoštovane kolegice in kolegi, vsi vabljeni na današnjo sejo odbora! Začenjam 33. nujno sejo odbora Državnega zbora Republike Slovenije za zdravstvo, ki je bila sklicana na podlagi 47. člena in drugega odstavka 48. člena Poslovnika Državnega zbora.

Obveščam vas, da so z današnje seje zadržani in se je ne bodo udeležili naslednji poslanci, in sicer: magister Karmen Furman, poslanec Zvonko Černač, poslanka Jelka Godec, poslanec Jožef Jelen in poslanec Felice Žiža. Na seji kot nadomestni člani odbora s pooblastili sodelujejo: poslanec Milan Jakopovič namesto poslanke Nataše Sukič, poslanec Aleksander Reberšek, ki nadomešča poslanko Ivo Dimic, Lucija Tacer, ki nadomešča poslanko Terezo Novak, in Uroš Brežan, ki nadomešča poslanca Dušana Stojanoviča.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje odbora. S sklicem seje 25. marca 2024 ste prejeli predlog dnevnega reda seje odbora z eno točko, in sicer: Predlog zakona o spremembi in dopolnitvi Zakona o zdravniški službi, nujni postopek. Ker do pričetka seje ni bilo predlogov v zvezi z dnevnim redom, je določen dnevni red seje, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - PREDLOG ZAKONA O SPREMEMBI IN DOPOLNITVI ZAKONA O ZDRAVNIŠKI SLUŽBI, ki ga je Državnemu zboru v obravnavo predložila Vlada Republike Slovenije, s predlogom, da se zakon obravnava po nujnem postopku. Kolegij predsednice Državnega zbora je na 77. seji, 22. marca 2024, odločil, da se predlog zakona obravnava po nujnem postopku. Amandmaji k predlogu zakona se vlagajo do zaključka razprave o členih na seji odbora in lahko že napovem, da se bosta vložila amandmaja k 2. in 4. členu, ki ji bomo dobili tekom seje. Kot gradivo, objavljeno na spletni strani Državnega zbora, ste torej prejeli: predlog zakona z dne 21. marec 2024, mnenje Zakonodajno-pravne službe z dne 28. marec 2024, mnenje Komisije Državnega sveta za socialno varstvo, delo, zdravstvo in invalide z dne 29. marec 2024 in tudi pojasnila Ministrstva za zdravje v zvezi z mnenjem Zakonodajno-pravne službe z dne 28. 3. 2024, ki je bilo tudi vloženo danes, torej 29. marca 2024.

K 1. točki dnevnega reda so bili vabljeni: predstavniki Vlade, Ministrstva za zdravje, Zakonodajno-pravne službe, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije, Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije in dodatno smo povabili tudi Zdravniško zbornico Slovenije.

Pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bomo opravili razpravo in glasovanje o amandmajih in členih predloga zakona. Odboru predlagam, kot že večkrat, da se razprava o vseh členih in amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika. Po opravljeni razpravi bi pa glasovali najprej o amandmajih, nato o posameznih členih skupaj. Je kdo, ki nasprotuje temu predlogu? Ne, odlično, hvala.

Besedo dajem najprej predstavniku Ministrstva za zdravje, državnemu sekretarju Denisu Kordež. Izvolite.