Govor

Predsednik Vlade, številke o nezakonitih prehodih naše južne meje so alarmantne in sporočajo, da imamo v Sloveniji resen varnostni problem.

V občini Brežice, točneje v kraju Rigonce, je vse huje. Domačini upravičeno terjajo ukrepanje države. Od začetka tega leta pa do danes je bilo na meji s Hrvaško obravnavanih krepko čez 40 tisoč nedovoljenih prehodov naše meje, za primerjavo z lanskim letom, ko jih je bilo v tem obdobju 13 tisoč. Številke pa samo še rastejo. Samo od začetka septembra pa tam nekje do 12. septembra je policija evidentirala več kot 4 tisoč ilegalnih prehodov meje. Lahko si predstavljate, kako je stanje še težje, glede na to, da je še ogromno tistih, ki jih policija ne zaustavi. Če je v preteklosti veljalo, da je bila med njimi še tudi kakšna družina, danes temu ni več tako. Gre za mlade moške. A kaotično stanje, ki kaže, da je vlada izgubila kontrolo in ne obvladuje razmer, ni le na meji, denimo, kaos vlada tudi v migrantskih centrih. V azilnem domu na Viču, ki ima prostora za 350 oseb, je danes nastanjenih več kot tisoč 200 migrantov, ki se gibajo povsod in nenadzorovano. Na to opozarja tudi policija. Samo na Viču, spoštovani, se je v tem letu število kaznivih dejanj povečalo za skoraj 60 %.

Vse to je odraz vaše politike odprtih vrat do ilegalnih migrantov, ki ste jih z odstranjevanjem varnostne ograje dobesedno povabili v Slovenijo. Še več, Slovenija postaja tudi raj za kriminalne združbe.

Država je dolžna zaščititi svoje državljane in nedopustno je, da so ti ogroženi in živijo v strahu. Odgovornost, predsednik Vlade, je vaša.

Zato mi odgovorite na vprašanje:

Katere ukrepe boste sprejeli za zajezitev ilegalnih prehodov meje?

Kako boste zaščitili naše državljane, najprej naše državljane? Prosim za odgovor.

PREDSEDNICA MAG. URŠKA KLAKOČAR ZUPANČIČ: Predsednik Vlade dr. Robert Golob, imate besedo za odgovor, izvolite in lahko sedite.