Govor

Hvala.

Predsednica Državnega zbora, na začetku, v uvodu te točke ste navedli kar nekaj členov Poslovnika Državnega zbora, po katerih bo danes potekala ta točka pisnih oziroma ustnih poslanskih vprašanj. Moj proceduralni predlog pa je in se nanaša na 249. člen Poslovnika in na 241. člen Poslovnika.

Najprej 249. člen, ki govori o pisnih poslanskih vprašanjih, in sicer da ima vlada 30 dni, da odgovori na pisno poslansko vprašanje ali pobudo, ki jo postavi poslanec. Pred nami je pregled neodgovorjenih pisnih poslanskih vprašanj, in sicer na 21 pisnih poslanskih vprašanj ni bilo odgovorjeno v roku, za prvo, recimo, je bil rok 3. 5. 2023. Na poslanske pobude imamo pa sedem poslanskih pobud, ki niso bile odgovorjene v roku. Glede na to, da ste pač predsedujoča oziroma da ste predsednica Državnega zbora, ki se zavzema za to, da je zakonodajna oziroma izvršilna veja oblasti tista, ki je pač podrejena zakonodajni veji oblasti in spoštuje Državni zbor, vas prosim, da vlado opomnite na to, da ne spoštuje 249. člena Poslovnika.

Naslednja zadeva pa je 241. člen in odsotnost ministrov pri teh ustnih poslanskih vprašanjih. Kot sama veste, v četrtem odstavku piše, da mora minister, ki bo odsoten na ustnih poslanskih vprašanjih, pet dni pred začetkom te seje napovedati svoj izostanek. Predsednik Vlade v funkciji ministra za zdravje in pa še tudi ministrica za javno upravo in ministrica za kulturo so to opravičilo poslali danes zjutraj, vsaj jaz imam podatek, na naš mail je to prišlo ob 10.46. Torej ponovno, predsednica Državnega zbora, ministri oziroma predsednik Vlade v vlogi ministra za zdravje, ministrica za kulturo in ministrica za javno upravo ne spoštujejo Poslovnika Državnega zbora.

Državni zbor nenazadnje opravlja tudi nadzorno funkcijo nad izvršilno vejo oblasti. Ustna poslanska vprašanja in pisna poslanska vprašanja so ena izmed tistih, preko katerih lahko poslanci koalicije in opozicije opravljamo nadzorno funkcijo. Jaz moram reči, da so naša opozorila, recimo glede tega, kdaj se seje začnejo in da prisotnost predsednika Vlade mora biti točna – moram vas pohvaliti, da ste to dosegli. Zdaj bi vas pa res prosila, da opomnite oziroma pozovete vlado k razlagi, zakaj ni odgovora na pisna poslanska vprašanja v roku in zakaj ministri pošiljajo opravičila tik pred zdajci in ne po poslovniškem roku in zakaj predsednik Vlade, danes ima v funkciji ministra za zdravje pet vprašanj, ustno ne bo odgovarjal? Kakšni so vzroki za to, da so danes ti ministri odsotni? Najlepša hvala.