Govor

Spoštovane kolegice poslanke in kolegi poslanci, gospe in gospodje!

Začenjam 12. sejo Državnega zbora, ki je bila sklicana na podlagi prvega odstavka 57. člena Poslovnika Državnega zbora.

Takoj na začetku vas obveščam, da je umrl dr. Ivan Kristan, prvi predsednik Državnega sveta v mandatnem obdobju od leta 1992 do leta 1997.

Prosim vas, da spomin nanj počastimo z minuto molka.

/ minuta molka/

Najlepša hvala.

Obvestili o odsotnih poslankah in poslancih seje ter o vabljenih na sejo sta objavljeni na e-klopi.

Vse prisotne pa lepo pozdravljam!

Prehajamo na določitev dnevnega reda 12. seje Državnega zbora, predlog katerega ste prejeli v petek, 8. septembra, s sklicem seje. O predlogu bomo odločali v skladu s prvim odstavkom 64. člena Poslovnika. Predlogov za umik posamezne točke z dnevnega reda oziroma predlogov za širitev dnevnega reda seje nisem prejela, zato Državnemu zboru predlagam, da za današnjo sejo določi dnevni red kot ste ga prejeli s sklicem.

Prosim vas, da preverite delovanje glasovalnih naprav, ker prehajamo na odločanje o dnevnem redu.

Glasujemo. Navzočih je 69 poslank in poslancev, vsi so glasovali za.

(Za je glasovalo 69.) (Proti nihče.)

Ugotavljam, da je dnevni red 12. seje Državnega zbora določen.

Prehajamo na 21. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA MANDATNO-VOLILNE ZADEVE.

Najprej prehajamo na obravnavo Odstopa Dejana Zavca s funkcije poslanca Državnega zbora. V skladu z drugim odstavkom 202. člena Poslovnika vas obveščam, da me je poslanec Dejan Zavec 14. septembra pisno obvestil, da odstopa s funkcije poslanca Državnega zbora.

Ugotavljam, da Dejanu Zajcu v skladu s šesto alinejo prvega odstavka in drugim odstavkom 9. člena Zakona o poslancih ter tretjim odstavkom 202. člena Poslovnika Državnega zbora preneha mandat poslanca z dnem 18. septembra 2023. O tem bom takoj obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da v skladu s 17. členom Zakona o volitvah v državni zbor Državnemu zboru sporoči, kateri kandidat oziroma kandidatka bo postal poslanec oziroma poslanka za preostanek mandatne dobe namesto poslanca, ki mu je prenehal mandat. Na podlagi obvestila Državne volilne komisije bo Mandatno-volilna komisija pripravila poročilo in predlagala potrditev mandata ter o svoji ugotovitvi poročala Državnemu zboru.

Na podlagi 112., 200. in 201. člena Poslovnika Državnega zbora se Državni zbor seznani še z naslednjim sklepom: Ugotovi se, da je Dejanu Zavcu, ki mu je prenehal mandat poslanca, prenehala funkcija podpredsednika Ustavne komisije.

Dovolite, da se v imenu nas vseh spoštovanemu kolegu najlepše zahvalim za dosedanje delo in mu zaželim veliko uspeha tudi pri nadaljnjem delu.

Zdaj prehajamo na obravnavo Odstopa Martina Marzidovška s funkcije poslanca Državnega zbora. V skladu z drugim odstavkom 202. člena poslovnika vas obveščam, da me je poslanec Martin Marzidovšek 14. septembra pisno obvestil, da odstopa s funkcije poslanca Državnega zbora.

Ugotavljam, da Martinu Marzidovšku v skladu s šesto alinejo prvega odstavka in drugim odstavkom 9. člena Zakona o poslancih ter tretjim odstavkom 202. člena Poslovnika Državnega zbora preneha mandat poslanca z dnem 18. septembra 2023. O tem bom takoj obvestila Državno volilno komisijo in jo zaprosila, da v skladu s 17. členom Zakona o volitvah v državni zbor Državnemu zboru sporoči, kateri kandidat oziroma kandidatka bo postal poslanec oziroma postala poslanka za preostanek mandatne dobe namesto poslanca, ki mu je prenehal mandat. Na podlagi obvestila Državne volilne komisije bo Mandatno-volilna komisija pripravila poročilo in predlagala potrditev mandata ter o svoji ugotovitvi poročala Državnemu zboru.

Na podlagi 112., 200. in 201. člena Poslovnika Državnega zbora se Državni zbor seznani še z naslednjim sklepom: Ugotovi se, da je Martinu Marzidovšku, ki mu je prenehal mandat poslanca, prenehala funkcija podpredsednika Odbora za gospodarstvo.

Dovolite še to, da se v imenu nas vseh tudi temu spoštovanemu kolegu najlepše zahvalim za dosedanje delo in mu zaželim veliko uspeha pri nadaljnjem delu.

S tem prekinjam to točko dnevnega reda, ki jo bomo nadaljevali v sredo, 20. septembra.

Zdaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA – VPRAŠANJA POSLANK IN POSLANCEV.

V zvezi s to točko sem v poslovniškem roku prejela pisne prijave 29 poslanskih vprašanj.

Vrstni red postavljanja poslanskih vprašanj je določen v skladu z 244. členom, drugim odstavkom 245. člena in 247. člena Poslovnika Državnega zbora. Na prva tri vprašanja poslanke in poslancev opozicije ter na vprašanje poslanca vladajoče koalicije bo odgovoril predsednik Vlade. Vsak poslanec oziroma poslanka ima za postavitev vprašanja na voljo tri minute. Predsednik Vlade, ministrice in ministri odgovorijo na vprašanje v največ petih minutah. Če je vprašanje postavljeno več ministrom, imajo vsi skupaj na voljo pet minut za odgovor. Poslanec, ki ne bo zadovoljen z odgovorom, lahko zahteva dopolnitev odgovora, ne more pa postaviti dodatnega vprašanja. Prosim vas, da ste na to pozorni. Obrazložitev zahteve za dopolnitev odgovora poslanec predstavi v dveh minutah, dopolnitev odgovora pa sme trajati največ tri minute. Poslanec, ki je postavil vprašanje, lahko zahteva, da se na naslednji seji opravi razprava o odgovoru predsednika Vlade, ministrice ali ministra. O tem odloči Državni zbor brez razprave in brez obrazložitve glasu. Ob tem vas še posebej opozarjam, da je treba takšen predlog izrecno podati in se pri tem osredotočiti le na njegovo obrazložitev, ne pa postopkovnega predloga uporabiti za vsebinsko razpravo v zvezi s postavljenim vprašanjem. V primeru, da poslanec na postavljeno vprašanje danes ne bo dobil odgovora, mu morajo predsednik Vlade, ministrica ali minister v 30 dneh predložiti pisni odgovor. Poslanec, ki je postavil vprašanje, na katerega ni bilo odgovorjeno, lahko izjavi, da vztraja pri ustnem odgovoru. V tem primeru bom vprašanje uvrstila na naslednjo sejo Državnega zbora.

V zvezi s to točko so se za danes opravičili: predsednik Vlade dr. Robert Golob v funkciji ministra za zdravje od 13. ure dalje, Tanja Fajon, ministrica za zunanje in evropske zadeve, Irena Šinko, ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Darjo Felda, minister za vzgojo in izobraževanje, Asta Vrečko, ministrica za kulturo, in Sanja Ajanović Hovnik, ministrica za javno upravo, do 15. ure.

Na e-klopi je objavljen pregled poslanskih vprašanj, na katera v poslovniškem roku ni bilo odgovorjeno.

Zdaj prehajamo na predstavitev poslanskih vprašanj … se opravičujem. Je kakšno proceduralno? (Da.)

Izvolite, kolegica Godec.