Govor

Ivan Molan

/ Ni vključen/ Hvala. Lep pozdrav vsem skupaj ... /nerazumljivo/ .... da je prav, da začnem kar pri letu 2015, ko smo v občini Brežice imeli po 15.000 migrantov na dan in smo vedno maksimalno se trudili, da smo zagotovili tiste osnovne človeške dejavnosti, da smo poskrbeli za to, da so bili oskrbljeni, s policijo smo poskrbeli, da so bili seveda najprej varnostno preverjeni, da so ugotovljeno identiteto, jih oskrbeli in seveda kasneje tudi bili odpeljani naprej. Potem seveda se nam te migracije nekako letno povečujejo, v lanskem letu od avgusta naprej pa so se začele bistveno spet povečevati. Začelo se nam je dogajati, da so se po tem, ko je bila schengenska meja ukinjena migranti začeli gibati več ali manj skoraj po celi občini in seveda takrat smo z glasnim opozarjanjem in pa seveda tudi s tem, ko nam je prisluhnil minister za notranje zadeve, nekako stvari rešili in zdaj večinoma teh migrantov se nekako ustavi na sami meji in potem seveda danes je tako, da migranti več ne bežijo od policije, ampak gredo dobesedno do policije in zahtevajo azil in pravijo, da približno 99 % jih zahteva azil.

V letošnjih prvih dveh mesecih je bilo po uradnih podatkih preko občine Brežice celo 4600 migrantov kar seveda je veliko število, verjetno pa zdaj do 17. so pa podatki bistveno večji. Sedaj to poteka tako, da se ti migranti vsi nekako odpeljejo na dva registracijska centra, eden je v Brežicah na policiji, katerega sem si prav včeraj pogledal, drugi je seveda na Obrežju in tam seveda policisti najprej te migrante varnostno preverijo, najprej seveda s prvimi s prstnimi odtisi, nato jih preverijo tudi, ali so to nevarne osebe ali niso, ali so ranljive osebe. In seveda potem jih pa morajo, glede na to, da se določene skupine celo ne smejo združiti, predvsem recimo Alžirce in Maročane, vsake dati v svoje objekte in potem jih seveda naprej nekako odpeljejo v azilne centre, kjer seveda se začne drug postopek, ki ni enak z registracijskim centrom. Seveda v registracijski center je to center zaprt in ti ljudje se enostavno ne gibljejo. Seveda, zdaj pa, ko je Vlada sprejela enostransko, brez tega, da bi sploh koga obvestila, še sklep, da bo zraven tega registracijskega centra, ki se napoveduje na Obrežju, nov, to naj bi šlo za pet dodatnih šotorjev, v katerem bi lahko bilo dnevno tudi do 600 migrantov, še postavilo azilni center. Mi ocenjujemo, da je to z varnostnega in pa vsega vidika izjemno problematično, kajti na eni strani bomo imeli tiste nezakonite pribežnike, ki nimajo prostega gibanja, na drugi strani jih bomo pa potem na nek način odpeljali v drug 100 metrov stran in bodo praktično se začeli več ali manj gibati po občini. To bo izjemno težavno tudi za policijo pa predvsem za krajane, kajti enostavno več ne bomo vedeli kdo je kdo. Po drugi strani seveda je treba povedati, da za nas je prvi problem, da enostavno nismo niti seznanjeni za kakšno število teh nastavitev bi šlo in pa podobnih stvari. Vidimo, kakšne pravice imajo, čeprav gre za ljudi, ki postavijo namero, vendar prav ti ljudje so tisti, ki intenzivno bežijo. Seveda, druga stvar pa, ki je, nas je pa predvsem zmotila lokacija. Dejstvo je, da tu se govori ogromno o človečnosti, ne vem kaj vse živo, varuha človekovih pravic, nevladnih organizacij, vendar z vsemi, ko se pogovarjaš ugotavljajo, da ta lokacija sploh ni primerna. Treba je povedati, da to gre lokacija na mejnem prehodu preko katerega gre 5 milijonov 500 vozil dnevno, ne dnevno, letno, pardon, okoli 10 milijonov ljudi. Zraven tega prehoda vemo, da so logistični centri in pa tudi tudi carinska izpostava. To je tretja najmočnejša carinska vzpostava, na kateri se dnevno, pravijo v največjem tisti prometni konici, tudi 400 do 500 kamionov nekako carini. Seveda ta mejni prehod ima omejeno gibanje tudi zaradi tega, ker odkar je ta povečana nevarnost terorizma, imajo še poseben mejni režim, kar pomeni seveda, da je to problem.

Seveda, tretja stvar, kjer je treba povedati, da ta mejni prehod sploh ni primeren za bivanje, to gre za logistični center. Tam je bilo tudi fitofarmacevtskih postaja, predvsem, dokler smo bili v Schengenu za živali, da so se lahko preverjale, da so bile karantene. In zdaj naj bi na praktično enim platojem, ki ni ne komunalno opremljen, ni primeren tudi za bivanje, kajti tu ne gre za stavbna zemljišča, se postavil nekakšen logističen ali pa ne vem, konec koncev lahko rečemo pri nas, kontejnersko naselje za te migracije, za število, ki jih sploh ne vemo. S tem, da še enkrat opozarjam zraven, se že predvideva pet šotorov, v katerem bi lahko bilo tudi dnevno do 500 ljudi, ki jih bodo v registracijskih centrih. To vse skupaj je enostavno nesprejemljivo, prevelika obremenitev za okolje. Dejstvo pa je seveda, da to tudi iz vseh smernic, evropskih, tudi mi smo brali smernice evropske, ni primerljivo. Kajti, dejansko v smernicah evropskih piše, da morajo tudi ti prosilci za azil imeti dovolj svetlobe, da morajo imeti sveži zrak in vse ostalo. Je treba povedati, da na tem območju so se hiše morale porušiti ob avtocesti, ker ni primerna za bivanje.

In konec koncev, vsi tisti, ki ste tako humani, ki tako zagovarjate človečnost in pa ne vem kaj, dejansko naseljujete ljudi v hleve. To so delali 41. eni drugi ljudje, ki so 100 tisoč naših Brežičanov izselili in so jih v Nemčiji uvozili v hleve. In jaz mislim, če vi vsi govorite o neki humanosti, kulturi, je to sramota.

Druga stvar, ki jo hočem povedati, dejstvo je, da je bilo na Vlado že 30. 9. napisano eno anonimno vprašanje, tako kot vemo kako v Sloveniji gre, »V Ljubljani imamo dovolj azilantov, tu je nevzdržno, dajte jih postaviti na mejni prehod na Obrežje.« In odgovor Vlade decembra je bil: »To ni primerno za oskrbo in integracijo, zaradi tega, ker to ni primerno območje, večinoma ni namenjeno za bivanje.« Jaz moram celo več povedati, na tistem območju, ki ga vi dajete sploh ni primerno za bivanje, ker je tam logistično. Za bivanje je ena lokacija stran od tega, ki pa ni v lasti države, kar pomeni, da tudi to ne drži. In dejstvo, da na tak način hočete praktično občino Brežice popolnoma spremeniti v neko azilno občino, je res za nas, se mi vidi, že ponižujoče in pa hudo.

Druga stvar, dejstvo je, da v tej državi pa tudi, ko se pogovarjamo, ste govorili, da dve leti že iščete primerne lokacije, da ste delali študije in vse ostalo. Zdaj pa sprejmete sklep, da v primeru višje sile boste vzpostavili začasni lokacijski oziroma azilni center? Zdaj ne vem, jaz lahko rečem, pa smo že marsikaj naredili, jaz mislim, da to dve leti ne dela in da nekdo potem reče, zdaj se pa dogovorimo na višjo silo in če dve leti nisi uspel drugje najti drugo lokacijo in zdaj boš rekel, zdaj pa bo višja sila, tudi ne vemo, kaj pomeni višja sila. Konec koncev višja sila je po navadi potres, je poplava in res ne vem zakaj bi bilo v primeru višje sile, to je samo zato, da ste nekako obšli zakonodajo, kajti veste, da tam enostavno to ni možno zgraditi in pa tudi ni nastanitve. Tako da tudi to jaz verjamem, da je kar velik problem in pa vsak dan se bolj zapletamo. Zato niti ni čudno, da so ljudje izgubili živce, čeprav sem hudo razočaran. Dejansko ste naše občane vzpostavili v neke nepredvidljive dogodke in zdaj jih predstavljamo kot ljudi, ki nimajo občutka za migracije, čeprav daleč najbolj trpimo že skoraj deset let. In dejansko zdaj seveda, ko ste ti dve lokaciji občin izpostavili, ste nekako, hočete nas predstaviti, tako župane občine, občinske svete, zdaj pa tam nimajo posluha za migracije. In to je, jaz mislim, da je nekorektno do vseh nas.