Govor

Spoštovane kolegice, spoštovani kolegi! Začenjam 70. sejo Odbora za zadeve Evropske unije.: Na začetku naj povem, da vas obveščam, da je zadržan in se seje ne more udeležiti kolega Zoran Mojškerc. Imamo eno pooblastilo, in sicer kolega Tomaža Laha nadomešča kolegica Sara Žibrat, ki jo lepo pozdravljam na današnji seji. Obveščam vas, da so na sejo povabljeni poslanci Evropskega parlamenta iz Republike Slovenije, Urad predsednice Republike Slovenije, Kabinet predsednika Vlade ter predstavniki Vlade in Državnega sveta.

Prehajamo na določitev dnevnega reda seje tega odbora. S sklicem seje ste prejeli dnevni red seje. Ker v poslovniškem roku nisem prejel predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem. Na prošnjo Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bi tokrat izjemoma, če se strinjate, najprej obravnavali 5. točko dnevnega reda, nato pa ostale po predlaganem dnevnem redu seje.

Prehajamo na 5. TOČKO DNEVNEGA REDA – ZASEDANJE SVETA EVROPSKE UNIJE ZA KMETIJSTVO IN RIBIŠTVO, BRUSELJ, 26. MARCA 2024.

Gradivo k 4. točki dnevnega reda smo prejeli od Vlade 20. marca 2024, k 5. točki pa 21. marca 2024 na podlagi 8. člena Zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije.

Na začetku bom prosil državnega sekretarja na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, doktorja Blaža Germška, da nam predstavi izhodišča za udeležbo slovenske delegacije na zasedanju sveta. Izvolite, gospod državni sekretar.