Govor

Najlepša hvala za besedo. Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci.

Zdaj, vem, da je ministrica zdravstveno odsotna, tako da ji na tem mestu želim najprej čimprejšnje okrevanje. Zagotovo bo potem v nadaljevanju lahko seveda odgovarjala tudi na zastavljena vprašanja na tem odboru. Je pa danes z nami državna sekretarka, ki nadomešča ministrico in lahko zagotovo odgovori na nekatere vsebine.

Zdaj, vsi se zavedamo, večkrat govorimo o tej temi na Odboru za zunanjo politiko, da je svet na izjemno veliki preizkušnji, zlasti zaradi dveh vojnih žarišč. Imamo eno vojno žarišče v Ukrajini, vojna sedaj traja že dve leti. Slovenija je, tako humanitarno kot finančno tudi vojaško pomaga Ukrajini, da bi vendarle dosegla mir in stabilnost v svoji državi. Drugo žarišče in s tem tudi močna, če tako rečemo, destabilizacija te regije je zaradi vojne v Izraelu oziroma v Gazi. Slovenija je, kot je bilo že prej omenjeno, postala tudi ne stalna članica Varnostnega sveta Združenih narodov in seveda ključni, ključna cilja Varnostnega sveta Združenih narodov sta mir, torej zagotovitev miru in pa varnost. Zdaj, zakaj to govorim? Zaradi tega, ker se je pred nekaj dnevi v New Yorku odvijalo glasovanje za resolucijo, ki jo je predlagala Alžirija. Kot veste je Slovenija glasovala za. Ta resolucija govori o tem, da se oziroma daje poziv k takojšnji prekinitvi ognja v Gazi in pozivu Hamasu k izpustitvi vseh talcev. Za resolucijo je pred nekaj dnevi glasovalo 13 članic varnostnega sveta, Velika Britanija se je vzdržala, medtem ko so Združene države Amerike dale veto na omenjeno resolucijo iz razloga, da si že več mesecev prizadevajo za dogovor o izpustitvi talcev in pa premirju, in da predlagana resolucija, tako so oni utemeljili, v tako zahtevnem in občutljivem času, bi samo negativno vplivala na pogajanja.

Britanska veleposlanica je dejala, da je pot do trajnega konca spopadov premor v spopadih. Velika Britanija se je, kot že rečeno, tega glasovanja vzdržala. Zdaj pa mene spoštovana državna sekretarka zanima. Kako vi ocenjujete celotno situacijo torej na Ministrstvu za zunanje zadeve? Ministrica je bila tudi prisotna v New Yorku, je tudi razpravljala. Zanima me pa predvsem kakšno je stališče Ministrstva za zunanje zadeve do Združenih držav Amerike? Mislim, da so do sedaj že postavile, oz. dale na podobno temo četrti veto na razmere v Gazi in situaciji v Izraelu. Kako, prav ta segment me zanima kakšen je odnos in kakšno je stališče Ministrstva za zunanje zadeve torej do Združenih držav Amerike v tem pogledu? Najlepša hvala.