Govor

Hvala lepa, Andreja. Pozdravljeni vsi.

Pričenjam 21. sejo Mandatno-volilne komisije. Obveščam vas, da se je seje opravičil kolega Ferenc Horvat. Imamo pa še nekaj pooblastil oziroma nadomeščanj, in sicer magister Janez Žakelj nadomešča Janeza Ciglerja Kralja, Miha Lamut mu nadomešča magistrico Natašo Avšič Bogovič, Teodor Uranič nadomešča Tamaro Vonta, Zoran Mojškerc pa Alenko Jeraj. Aha, pa še Jožef Lenart nadomešča Jelko Godec.

S sklicem seje ste prejeli naslednji dnevni red:

1. Točka - Predlog za imenovanje generalne državne tožilke, ki ga bomo obravnavali, kot je povedala kolegica Andreja, skupaj z Odborom za pravosodje.

2. točka - Administrativne zadeve.

K dnevnemu redu seje ni bilo predlogov za razširitev oziroma umik kakšne točke, zato je določen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem. Nekatere zadeve pa ste, kot običajno, prejeli v varovani predal. Sistem UDI zaradi varstva osebnih podatkov.

Sedaj torej prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA IN SICER NA PREDLOG ZA IMENOVANJE GENERALNE DRŽAVNE TOŽILKE, KI GA JE DRŽAVNEMU ZBORU PREDLOŽIL DRŽAVNOTOŽILSKI SVET.

Del obrazloženega predloga Državnotožilskega sveta kandidatki, šestletni strateški program dela Državnega tožilstva in delovno gradivo predloga sklepa so objavljeni na spletni strani Državnega zbora, celoten predlog Državnotožilskega sveta, razpisno gradivo in drugo relevantno dokumentacijo pa ste poslanke in poslanci zaradi varstva podatkov prejeli v varovani predal v sistemu Udis.

K tej točki dnevnega reda sta vabljena predsednik Državnotožilskega sveta, magister Harij Furlan, ki ga lepo pozdravljam, kandidatka doktorica Katarina Bergant, ki jo tudi lepo pozdravljam. Državno tožilski svet Državnemu zboru v imenovanje za generalno državno tožilko predlaga kandidatko doktorico Katarino Bergant. Zakon o državnem tožilstvu določa, da generalnega državnega tožilca imenuje Državni zbor na obrazložen predlog Državnotožilskega sveta po predhodni pridobitvi mnenja Vlade za šest let, z možnostjo ponovnega imenovanja. Državni zbor povabi kandidata, da predstavi svoj strateški program in poda morebitna dodatna pojasnila v zvezi s svojo prijavo, predstavitev pa je odprta za javnost. Predlog torej obravnavamo na skupni seji dveh delovnih teles, na kateri se bo Odbor za pravosodje kot zainteresirano delovno telo za obravnavo problematike, ki se nanaša na organizacijo in status državnega tožilstva, seznanil in opredelil do strateškega programa kandidatke. Mandatno-volilna komisija kot matično delovno telo pa bo oblikovala predlog odločitve v zvezi z imenovanjem kandidatke za Državni zbor. Torej, najprej dajem besedo predsedniku Državnotožilskega sveta magistru Hariju Furlanu za obrazložitev predloga. Izvolite.