Govor

Spoštovane članice in člani odbora ter ostali vabljeni, prav lepo pozdravljam! Najprej vas obveščam, da bom po pooblastilu predsednice odbora, gospe Lene Grgurevič vodila kot podpredsednica odbora sejo jaz.

Pričenjam 24. sejo Odbora za pravosodje.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti naslednje članice in člani odbora: magistra Meira Hot. Na seji kot nadomestne članice in člani odbora s pooblastili sodelujejo: namesto gospoda Hojiaka nadomešča Anja Bah Žibert, namesto Zorana Mojškrca bo nadomeščala Alenka Helbl, Lucijo Tacer nadomešča Nataša Avšič Bogovič, namesto Lene Grgurevič nadomešča Tomaž Lah.

Prehajamo na določitev dnevnega reda. 15. marca 2024 ste bili z dopisom obveščeni, da se bo dnevni red današnje seje odbora razširil z 2. točko dnevnega reda, to je z obravnavo zadeve EU, pri čemer vas obveščam, da o tej širitvi v skladu s 154.d členom Poslovnika Državnega zbora ni glasovanja. Ker k dnevnemu redu seje ni bilo drugih predlogov za razširitev oziroma za umik zadeve, je dnevni red tako določen s sklicem seje in z omenjeno širitvijo.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVO PREDLOGA STALIŠČA REPUBLIKE SLOVENIJE DO PREDLOGA DIREKTIVE EVROPSKEGA PARLAMENTA IN SVETA O DOLOČITVI MINIMALNIH PRAVIL ZA PREPREČEVANJE POMOČI PRI NEDOVOLJENEM VSTOPU V TRANZITU IN PREBIVANJU V UNIJI IN BOJ PROTI NJEJ TER O NADOMESTITVI DIREKTIVE SVETA 2002/90 ES IN OKVIRNEGA SKLEPA SVETA 2002/946 PNZ.

Predlog stališča je na podlagi prvega odstavka 4. člena zakona o sodelovanju med Državnim zborom in Vlado v zadevah Evropske unije Državnemu zboru v obravnavo posredovala Vlada in je objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Na sejo so bili vabljeni Ministrstvo za pravosodje in pričenjam z obravnavo predloga stališča, ki jo bomo opravili na podlagi 154.h člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi o predlogu stališča ter po razpravi in glasovanju o morebitnih amandmajih, bo odbor oblikoval mnenje in ga poslal Odboru za zadeve Evropske unije kot pristojnemu odboru.

Besedo zdaj dajem ministrici za pravosodje, gospe Andreji Katič za dopolnilno obrazložitev predloga stališča. Izvolite besedo.