Govor

Marko Oraže

Marko Oraže, Narodni svet koroških Slovencev. Spoštovana gospa predsednica, gospa državna sekretarka! Hvala za posredovane podlage in smo kar pozitivno presenečeni v kolikšnih segmentih je dejansko tudi zamejstvo zajamčeno v učnih načrtih in programih.

V oči pa padeta, bi rekel, dve stvari. Eno je to, da pač le pogosto se piše le o tem, da v zamejstvo ni eksplicitno navedeno, ampak da se lahko upošteva pod tem ali onim, pod drugo temo torej ni konkretno navedeno, in sploh, da se o trenutnem aktualnem položaju in splošnem položaju zamejcev in Slovencev v izseljeništvu govori samo enkrat v petem letniku osnovne šole, potem tega ni več.

Drugo, kar pa je tudi malo čudno, da tako rekoč Slovenci obstajamo samo v 19. in 20. stoletju, glede na to, da je pred 610 leti bilo zadnje ustoličevanje knezov v slovenskem jeziku, je to obdobje zelo, zelo omejeno, kar bi vsekakor podprl. So pa tudi omenjeni dnevi dejavnosti. Tudi mi to zelo pozitivno sprejemamo in vidimo, da je pač le soočenje z zamejstvom na licu mesta zelo pozitivno in da so tudi reakcije dijak in dijakov, ko pridejo k nam na obisk zelo dobre in jih tudi zelo radi sprejmemo. Hvala lepa.