Govor

Spoštovane članice, spoštovani gostje!

Jaz bi lepo prosila, če lahko se umirimo počasi, da lahko začnemo z našo sejo. Tako predlagam, da začnemo.

Spoštovane članice, spoštovani člani komisije, spoštovana državna sekretarka, vsi vabljeni na današnjo sejo, prav lepo pozdravljeni!

Pričenjam 8. sejo Komisije za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu.

Obveščam vas, da so zadržani in se seje ne morejo udeležiti: gospod Predrag Baković, do 14.30 ure in pa gospod Felice Žiža. Nadomestnih članic ali članov komisije zaenkrat s pooblastili nimamo.

Imamo obširen seznam vabljenih, ki ste ga že, ki je razviden iz samega sklica, tako da ga tukaj na tem mestu ne bi posebej prebirala. Svojo udeležbo na današnji seji je opravičil predsednik Zveze slovenskih organizacij na Koroškem, gospod Manuel Jug. Današnje seje pa se preko video povezave udeležujejo tudi nekateri člani Sveta Vlade Republike Slovenije za Slovence po svetu, in sicer gospa Marijana Poznič iz Argentine, gospod Boris Krajnc Alves iz Brazilije, gospod Zoran Jovičić iz Srbije, gospod Marko Selan iz Argentine in pa gospod Marjan Kolarič iz Kanade.

Prav lepo pozdravljeni tudi v naše daljne konce!

S sklicem seje prehajamo na določitev dnevnega reda, ki ste ga prejeli s sklicem seje. Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za njegovo spremembo, je določen takšen dnevni red, kot je bil predlagan s sklicem.

Prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA - VKLJUČENOST VSEBIN O SLOVENCIH ZUNAJ MEJA REPUBLIKE SLOVENIJE V PROGRAME VZGOJE IN IZOBRAŽEVANJA.

Aha, pravkar sem obveščena, da se nam je na daljavo pridružila tudi gospa Darja Vardjan Brate iz Nemčije. Tudi njo lepo pozdravljamo!

S sklicem seje ste 4. 3. prejeli tudi gradivo informacijo Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.

Za uvodno predstavitev obravnavane gradiva tako dajem najprej besedo predstavniku Zavoda Republike Slovenije za šolstvo, - kje ga imamo? - Evo, gospod, lepo prosim, da se za magnetogram uvodoma predstavite.

Izvolite, beseda je vaša.