Govor

Asmir Bečarević

Najprej hvala za sklic seje, povabilo in lep pozdrav tako od mene kot verjetno večine prebivalcev Mestne občine Velenje, občine Šoštanj in Topolšica. Jaz bom poskušal res zadevo skrajšati in se osredotočiti predvsem dejansko na ta državni nivo, kjer pričakujemo, da boste poslanke in poslanci na temo energetske revščine storili končno nekaj za končnega odjemalca oziroma uporabnika.

Namreč, vsi ugotavljamo, da so položnice za električno energijo in ogrevanje prostorov iz meseca v mesec vedno višje in višje, medtem ko se plače ne dvigujejo in ne sledijo tem podražitvam. Vojna v Ukrajini nikakor ne more biti razlog za podražitev električne energije in toplotne energije predvsem v Republiki Sloveniji, saj je Slovenija energetsko neodvisna in samozadostna in ne moremo se izgovarjati na vojno v Ukrajini. Predvsem, če proizvajamo tretjino električne energije v termoelektrarni Šoštanj, ostalo tretjino električne energije proizvajamo v nuklearki Krško in še ostalo tretjino s hidroelektrarnami. Cene so izjemno nizke, in tukaj se sprašujemo, kdo služi. In pridemo na koncu do določenih podatkov, da od tega imajo korist izključno posamezniki, ki nekako iz leta v leto bogatijo in na lestvici najbogatejših Slovencev napredujejo vsako leto vedno višje in višje. Medtem ko pa prebivalci Slovenije iz leta iz leta v leto plačujejo dražje položnice. Torej, nedopustno je, da so cene električne energije tako visoke, predvsem zato, ker smo prebivalke in prebivalci preko davkov in raznih subvencij zgradili vse te elektrarne. Zgradili smo vso to omrežje in še enkrat potem moramo te zadeve plačevati.

Osredotočil bi se, preden grem na nekatere rešitve, tudi nato, da je nekako znižanje stroškov ogrevanja možno rešiti z energetskimi sanacijami stavb. Da, drži, ampak to ni rešitev. Moramo vedeti, dejansko, to je neko dodatno zakreditiranje prebivalcev, prebivalstva. Fasade niso majhen strošek, so izjemno visok strošek in na eni strani dejansko potem dodatno zakreditiramo prebivalke in prebivalce, da bi znižali neko ceno toplotne energije oziroma porabo. Razumeli bi, da bi s samo porabo potem dobili vsaj nekako približno visoke položnice, ampak mi kljub nižji porabi in kljub vlaganju v fasade dobimo iz meseca v mesec in iz leta v leto višje položnice. Zato je naš predlog, da v Državnem zboru dobro in tehtno razmislite, da ceno toplotne energije znižamo na tak način, torej ceno toplotne energije in električne energije za gospodinjstva, na način, da znižamo davek z 22 % na 9,5 %. To je zdaj z naše strani pobuda. Jaz upam, da boste te naše pobude in predloge prenesli dejansko vsem ostalim komisijam in svojim kolegom v Državnem zboru, da v letošnjem letu resno začnete razpravo na to temo. Namreč, samo na tak način bomo prišli do končnega rezultata in znižanja cen toplotne energije.

Druga zadeva, pa še bolj zaskrbljujoča, je, da se je nekdo nekoč odločil in uvedel emisijske kupone, CO2 kupone, ki so drastično dvignili tako ceno električne energije kot toplotne energije. In če kdo ima profit od tega, so to izključno posamezniki. Nenazadnje je ta oseba, ki trguje s CO2 kuponi, tudi postala četrti najbogatejši Slovenec v Republiki Sloveniji. To kaže dejansko, da je ta trg popolnoma nekako neresen oziroma je zgolj in izključno usmerjen, da posamezniki ustvarjajo dobičke s CO2 kuponi torej, če lahko plastično povem. In kakor si vsi razlagamo, je uvedba nekega novega davka, fleksibilnega davka, ki je pa žal tudi za gospodinjstva predmet tržnih špekulacij in borze. Zato je potrebno nujno odpreti razpravo v Državnem zboru, ali da se dejansko za gospodinjski odjem izvzamejo stroški CO2 oziroma emisijskih kuponov iz cene električne energije in toplotne energije in ne bremenijo gospodinjskih odjemalcev. Hkrati pa naj potem industrija z njimi prosto trguje dejansko na trgu, in s tem nimamo nobenih težav. Nikakor pa ne more neka nujna življenjska dobrina, se pravi, elektrika in ogrevanje, postati predmet tržne špekulacije borze in cene dvigovati v nebo.

Zato še enkrat z naše strani vljudna prošnja, da prenesete te naše pobude in zahteve ostalim kolegom v Državnem zboru, da se začne resna razprava o znižanju cen, o znižanju DDV in izključitvi CO2 kuponov iz električne in toplotne energije.

Hvala.