Govor

Mojca Remšak Pešec

Hvala lepa. Lep pozdrav! Ja v razpravi je bilo izpostavljeno nekako pomislek oziroma dvom o tem ali bo mejnik v zvezi s prenovo plačnega sistema oziroma uveljavitve novega plačnega sistema dosežen. Tu v gradivu je sicer navedeno tveganje. Ta tveganja glede na rezultat poteka dogovor s socialnimi partnerji, dejansko obstajajo že od vsega začetka, glede na to, da je ta plačni sistem, ki ga je potrebno dogovoriti s socialnimi partnerji.

V zvezi z za dosego tega mejnika v bistvu potekajo dve vrsti aktivnosti. Ena malo bolj pred očmi javnosti, to so ta pogajanja. Tudi vse te stavkovne aktivnosti, ki potekajo, za katere je pa potrebno reči, da v bistvu vse te stavkovne aktivnosti nekako imajo cilj enak. Se pravi, doseči spremembo vrednotenja delovnih mest, odpravo nesorazmerij med plačami, ki so se v tem času pojavila. Se pravi nekako podpirajo oziroma poskušajo intenzivirati pogajanja, ki potekajo. Se pravi pogajanja potekajo, seveda je povsod popolnoma normalno, ob tako velikem in kompleksnem sistemu in tako velikem udeležencu, da pride obdobno tudi do zastojev, da pride do razhajanj, da pride do občutkov na eni ali drugi strani, da so se pojavili neki trenutki, kjer je pogajanja so zastala. Ampak lahko vam zagotovim, da tako vladna kot tudi sindikalna stran ima res iskrene in resne namene, da pripeljemo ta pogajanja do konca in tudi istočasno, da se uveljavi reforma. Jutri so ponovno pogajanja. V tem tednu oziroma v zadnjih 14 dneh so intenzivno potekala pogajanja po posameznih stebrih, se pravi po posameznih delih javnega sektorja glede nabora delovnih mest, spremembe nabora delovnih mest in njihovega vrednotenja. Jutri imamo centralna pogajanja kjer bomo pa ta skupna vprašanja rešili v tem načinu uveljavitve, obdobja uveljavitve in ta vprašanja, ki so pa skupna, potem za prehod oz. uveljavitev izpogajanih zadev. Kot sem rekla, tudi te stavkovne aktivnosti, ki potekajo dejansko pomenijo nek pritisk, nek push, da ta pogajanja, da naj se intenzivirajo oz. čim prej zaključijo.

Druga aktivnost, ki pa zaenkrat še ne poteka, in jaz upam, sem skorajda prepričana, da ne bo toliko problematizirana v javnosti, je pa samo pisanje nove zakonske podlage za spremembo oziroma nov plačni sistem. Tu potekajo aktivnosti od lanskega poletja zelo intenzivno, in sicer dogovorjeno s socialnimi partnerji na ravni delovne skupine, strokovne delovne skupine, kjer so predstavniki sindikatov in predstavniki Vlade in usklajujejo besedilo novega zakona. Tu je ostalo odprtih še nekaj vprašanj, resda pomembnih vprašanj, in ta delovna skupina bo v zelo kratkem času končala s svojim delom. Se že dogovarjajo glede teh določb o uveljavitvi sistema in potem bomo ta odprta vprašanja razčiščevali pa na teh centralnih pogajanjih, kjer so pač vsi sindikati in vladna stran skupaj, ne samo, ker v tej delovni skupini vsi sindikati niso imenovali svojega predstavnika. Tako, da aktivnosti ne glede na to, da se neko obdobje zastale, potekajo vse v smeri, da dejansko pride do dogovora, tako o spremembi plačnega sistema kot o novem naboru, spremenjenem naboru delovnih mest v javnem sektorju in o njihovem spremenjenem vrednotenju, s ciljem odprave nesorazmerij pri vrednotenju delovnih mest.

Rada bi še to rekla, da se verjetno vsi zavedamo kompleksnosti in zahtevnosti tega procesa, ne samo o številu udeležencev, strukture delovnih mest. Ker če se spomnimo, ko je ta sistem bil vzpostavljen, je v bistvu zakon bil sprejet leta 2002, potem samo volitve bile leta 2008, se pravi, nekako šest let so tudi potekala ta pogajanja. Mi seveda smo si postavili bistveno krajšo časovnico in res delamo vse in imamo namen, da to tudi dosežemo in da s 1. 1. 2025 začnemo z implementacijo novega spremenjenega plačnega sistema in tudi z začetkom implementacije novo dogovorjenih vrednotenj delovnih mest. Hvala lepa.