Govor

mag. Andrej Rajh

Lep pozdrav vsem skupaj. Torej, osnovna funkcija Ministrstva za infrastrukturo je gradnja in obnove prometne infrastrukture. In v sklopu načrta za obnovo in okrevanje smo mi prepoznali možnost za vlaganje v infrastrukturo, ki krepi podnebno odpornost, to je seveda železniško infrastrukturo. Realizirali smo za več kot 209 milijonov evrov investicij. V letu 2023 je bila realizacija glede na napoved kar 137 %, torej 37 % višja od napovedane. V znesku to pomeni nekaj več kot 34 milijonov evrov. Dela smo uspeli zaključiti na štirih projektih za povečanje zmogljivosti železniške infrastrukture. Vsi Gorenjci, ki se seveda vozite torej med Kranjem in Jesenicami ali pa mogoče tudi na izlet na Bled, kjer je v teku gradnja blejske obvoznice, seveda ste videli, da je zaključen odsek nadgradnje glavne železniške proge med Kranjem in Jesenicami. Prav tako je zaključena nadgradnja proge na odseku med Ljubljano in Brezovico. Zaključeni sta prav tako v nadgradnji dveh železniških postaj Grosuplje in Domžale. Skupaj je bilo torej že zaključenih nekaj manj kot 40 kilometrov železniških prog in dve postaji. V zaključni fazi pa je prav tako nadgradnja proge med Brezovico, Preserjem in Borovnico v skupni dolžini nekaj manj kot 10 kilometrov proge.

Verjetno vas seveda zanimajo tudi vlaganja v železniško infrastrukturo, torej nadgradnjo železniške postaje Ljubljana in Nova Gorica. Na območju železniške postaje Ljubljana je seveda v izvedbi rekonstrukcija viadukta, torej nad Dunajsko cesto v Ljubljani, ta je v polnem teku. Tudi ta rekonstrukcija v samem mestu ni povzročila nekih posebnih prometnih zastojev kot je bilo pričakovano. Zaradi preseženih ponudb, na tem odseku, torej, sta pa bili ponovno razpisana dva, torej razpisa za sklop B in C nadgradnje železniške postaje. Pač tu si seveda mi želimo, da bodo ponudbe nižje, kot smo jih dobili. V teku pa so tudi prav tako dela za nadgradnjo železniške postaje Nova Gorica.

Na regionalnih progah seveda pričakujemo oziroma načrtujemo nadgradnjo Koroške in Bohinjske proge. Pač mi želimo seveda vse investicije zaključiti in izvesti v sklopu načrtovanih vrednosti. Glede na to temo, ki je seveda aktualna, bo jutri tudi potekala seja matičnega delovnega telesa in ob tej priložnosti vas seveda vabim, da ob 12. sejo pozorno spremljate. Jaz verjamem, da bo debata konstruktivna, zanimiva. Na njej bodo predstavniki stroke, ki bodo dali ustrezna pojasnila tako poslancem, kot širši slovenski javnosti. Hvala lepa.