Govor

Asta Vrečko

Hvala lepa za besedo. Pozdravljeni vsi poslanci, poslanke in seveda ostali vabljeni in sodelujoči na seji.

V veselje mi je, da smo danes ponovno skupaj, in da lahko predstavim spremembe Zakona o javni rabi slovenščine. To je pravzaprav prva taka večja zakonodajna sprememba po več kot 20. letih in zaradi tega mi je zelo v ponos tudi, da smo skupaj, in da ste vi poslanke in poslanci podprli soglasno naš predlog zakona v prvem branju. Želim si, da bo tudi danes razprava konstruktivna in verjamem tudi, da bomo ta zakon podprli.

Pri samem predlogu zakona smo predvsem upoštevali dejstvo, da so številne digitalne družbe in storitve se preselile v digitalno okolje. Prebivalci in prebivalke Slovenije dostopamo do njih prek različnih komunikacijskih kanalov, ampak žal slovenščina na njih še ni vedno v celoti podprta. Zakaj? Eden izmed razlogov, tukaj smo tudi, da smo opredelili ponovno javno rabo jezika, ki zajema tudi nove komunikacijske navade in jezikovna okolja, saj le tako lahko poskrbimo za ustrezno zaščito tudi v digitalnem okolju in na ta način se izognemo različnim dvoumnostim ali pa mnenjem, kjer pač do sedaj po obstoječem zakonu to ni bilo mogoče upoštevati.

Sama razprava na seji v Državnem zboru v prvem branju je pokazala, da smo lahko enotni kadar gre za resnično pomembna vprašanja te družbe in gotovo je slovenski jezik eden izmed njih. In prizadevanje za enakopravno zastopanje slovenščine tudi v digitalnem okolju bo seveda zahtevalo še veliko neke volje, kjer tudi vemo, da vsa zakonodaja, žal, ni tista slovenska, ki to regulira, ampak da imamo pri pretočnih vsebinah seveda tudi evropsko zakonodajo, ki ji Slovenija sledi. Tako da tukaj pa vendarle, če smo enotni, če se jasno postavimo kot država in če in kadar damo svetu jasno sporočilo, da je slovenščina kot enakopraven jezik Evropske unije pomembna in si zasluži imeti svoje mesto, mislim, da bomo tudi na dolgi rok absolutno uspešni.

Smo pripravili tudi neke amandmaje na Ministrstvu za kulturo, potrdila jih je tudi Vlada, poslanke in poslanci so jih vložili. Hvala lepa. Gre sicer za manjše tehnične popravke, tako da predlagamo seveda in vas prosimo za njihovo potrditev.

Bi še pa omenila za konec morda to, da so predlogi zakona, predlogi za zaščito slovenščine usklajeni tudi z uredbami in direktivami Evropske unije, v njih pa smo tudi popravili in prenovili nekatere določbe o inšpekcijskem nadzoru in pa kazenske določbe, kar je seveda tudi zelo pomembno iz vidika nadzora in pa iz vidika izvajanja, izvajanja zakona. Na ta način verjamem, da bomo slovenščino kot naš jezik pripravili na vse izzive 21. stoletja h katerim s katerimi se zdaj sooča. Kot rečeno, tukaj pa je še širša slika, politična volja, da bomo tudi lahko spremenili stvari na tistih delih in pri tistih tehnoloških podjetjih, ki jih seveda ta zakonodaja ne zavezuje, ampak je pa to jasen signal, da smo na to kot država pripravljeni in verjamem, da bomo tudi enotno uspešni. Hvala lepa.