Govor

Dober dan. Lepo pozdravljeni vsi prisotni, vse članice in člane odbora, vabljene in ostale prisotne pozdravljam.

Pričenjam 11. sejo Odbora za kulturo. Obveščam vas, da opravičil za današnjo sejo nisem prejela, na seji pa kot nadomestni člani in članice odbora s pooblastili sodelujejo: mag. Rastislav Vrečko nadomešča dr. Martina Premka in poslanec Anton Šturbej nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert.

Ker v poslovniškem roku nisem prejela predlogov za spremembo dnevnega reda ugotavljam, da je določen dnevni red seje, kot ste ga prejeli s sklicem.

Prehajamo na obravnavo 1. TOČKE DNEVNEGA REDA, TO JE OBRAVNAVA PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O JAVNI RABI SLOVENŠČINE.

Državni zbor je na 16. redni seji, 1. februarja 2024 odločil, da je predlog zakona primeren za nadaljnjo obravnavo. Gradivo je objavljeno na spletnih straneh Državnega zbora in sicer, predlog zakona, mnenje Zakonodajno-pravne službe, mnenje Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, znanost, šport in mladino, mnenje Nacionalnega sveta za kulturo, predlog Zveze društev slepih in slabovidnih za amandmaje k predlogu zakona, vloženi amandmaji poslanskih skupin Svoboda, Socialni demokrati in Levica. Vložen amandma Poslanske skupine SDS in stališče Ministrstva za kulturo v zvezi z mnenjem in predlaganimi amandmaji Komisije Državnega sveta za izobraževanje, kulturo, šport in mladino. Vabljeni na sejo so bili: Ministrstvo za kulturo, Državni svet, Zakonodajno-pravna služba in Nacionalni svet za kulturo. Dodatno so bili vabljeni Trgovinska zbornica Slovenije in Zveza društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Dober dan. Kar naprej. Izvolite.

Rok za vlaganje amandmajev k predlogu zakona je bil 8. 3. 2024, amandmaje so vložile Poslanske skupine Svoboda, Socialni demokrati in Levica in Poslanska skupina Slovenska demokratska stranka. Odbor bo predlog zakona obravnaval na podlagi 126. člena Poslovnika Državnega zbora.

Pričenjam drugo obravnavo predloga zakona, v kateri bodo bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Za dopolnilno obrazložitev predloga zakona dajem besedo ministrici za kulturo, dr. Asti Vrečko, prosim.