Govor

Tina Heferle

Ja, hvala.

Zelo korektno ste ugotovili vse oziroma je bila vaša razprava zelo korektna. Naj vas samo popravim, spreminja se samo deveta številka registra, osma ostaja petka, kot ste ugotovili in primer, ki ste ga opisali je čisto pravilno ugotovljen. Če se, če je register 50 pa potem drugi dve številki zapolnjen, 50 je register, številka registra, potem so pa 10., 11. in 12. številka kombinacija, se pravi zaporedna številka spola in pa zaporedna številka za osebe rojene na isti dan. Torej mi pogovorno rečemo za moškega 505 oziroma za žensko 505. pa za moškega 500. v resnici je pa ta številka 50 pa potem pet ki določa ženski spol pa dve številki oziroma tri za zaporedje.

Tako, da res je, da so se pojavile težave pri določanju številke EMŠO zaradi tujcev. Zdaj, ni edini razlog ta, ki ste ga vi navedli, da pozabijo datum rojstva, ampak je razlog tudi ta, da v nekaterih državah jih ni malo. Ne beležijo rojstev na način kot mi, se pravi datum, točno dan, mesec in leto ampak se enostavno reče, se zabeleži samo leto in se enostavno ne ve točnega dneva v mesecu, tako, da tudi zaradi tega veliko tujcev, ki pridejo v našo državo, povedo, da so rojeni na 1. 1., pa potem leto letnico rojstva vejo, dneva pa ne. Tako da zaradi tega se je pojavila v registru, da se prav 1. 1. v nekaterih letih že, je že skoraj izrabil in ker ne smemo pustiti, da pač register ne omogoča več določitve EMŠO, smo pripravili to spremembo, da razširimo številko registra. Torej naslednja številka bi bila potem 51, ne, 51 in do 59.

Kar se pa tiče tega vprašanja glede določitve v zakonu, je pa tako. Zakon v bistvu zelo, zelo določno pove, kaj število EMŠO predstavlja, potem pa način ureja uredba, polno ime je Uredba o načinu določanja osebne identifikacijske številke; v veljavi je že od leta 1999 in z uredbo se v bistvu način določanja EMŠO uredi celovito na način, da se pač, da se v centralnem registru prebivalstva osnutek, se pač zapiše zaporedne številke. In tako kot ste že prej ugotovil, zdaj kaj drugega več kot to, zakonska prenormiranost je včasih tudi negativni učinek. Tako da jaz sem že prej omenila, s to spremembo v ničemer ne spreminjamo tega našega govorečega EMŠA, ne bodo osebni podatki bolj znani kot so sedaj, se pravi spol in to je to. Tako da upam, da sem vam odgovorila.