Govor

Hvala lepa, spoštovana gospa predsednica. Kolegice in kolegi, spoštovani predstavniki Vlade.

Tisti, ki smo se kdajkoli ukvarjali kaj z informatizacijo oz. strukturo šifer, nam je ta struktura EMŠO, kako bi rekel, zelo blizu, zelo zanimiva ne glede na to, da pravzaprav izhaja že, še iz jugoslovanskih časov, iz leta 1976. Zdaj v bistvu mi spreminjamo s tem zakonom osmo in deveto pozicijo znotraj strukture EMŠO, enotne matične številke občana. Osma pozicija je bila še z jugoslovansko zakonodajo določena kot konstanta 5 in dejansko se je ta številka registra konstantno uporabljala samo kot 50.

Zdaj, res je, kot je tudi gospod državni svetnik povedal, občutek je in dejstvo je, da je ta novela zakona tako rekoč nujna zaradi tujcev. Zakaj? Zato, ker ti menda pozabijo svoj rojstni datum ali kako že in v glavnem, ko pridejo, rečejo, da je njihov rojstni datum 1. 1. in potem neka letnica, kakšna, ne vem, najbrž takšna, da so vsi starejši od 18 let, ampak to zdaj ni tema tega, tega, te razprave, pa me zdaj gospa državna sekretarka zanima, koliko je teh primerov na leto, teh tujcev? Zakaj to sprašujem? Zato, ker, če potem pogledamo v strukturi EMŠO 10., 11. in 12. pozicijo, to so pa zaporedne številke, določene posebej in to, in to ostane, določene posebej za moške, rojene istega dne, in za ženske, rojene istega dne, in sicer za moške zaporedna številka od 000 do 499, drži? Drži. Za ženske, rojene istega dne od 500 do 599. In to nam je zdaj zmanjkalo.

Kaj zdaj to pomeni, ko bodo te zaporedne številke zasedene? Recimo, da imamo pri moških že zasedeno zaporedno številko 499 in številko registra, to se pravi 50, 499 in se nam narodi deček. Kaj bo zdaj njegova naslednja zaporedna številka in številka registra? Ali sem prav ugotovil, 51, 001? Okej, v redu, ampak kljub vsemu bi vas jaz zdaj še prijazno prosil, če nam lahko tudi v skladu s tem, kar je povedala Zakonodajno-pravna služba vsaj opišete obrise uredbe, ki so, ki je navedena v 2. členu te novele zakona.

Mene osebno namreč tudi skrbi, zakaj ta številka registra, torej osma in deveta pozicija, ni v zakonu bolj točno definirana, zakaj se to prepušča kar vladni uredbi. Saj veste, mi bolj zaupamo, če piše nekaj v zakonu, kajne, vedno je tako, ampak bi vam bil zelo hvaležen, če nam obrise te uredbe morda lahko vsaj ustno predstavite.

Za zdaj, hvala lepa.