Govor

Dober dan. Vse članice in člane, vse vabljene in vse ostale lepo pozdravljam in pričenjam 18. sejo Odbora za notranje zadeve, javno upravo in lokalno samoupravo.

Imamo nekaj menjav in pooblastil: poslanec Jožef Lenart nadomešča poslanca Andreja Kosija, poslanec Zvonko Černač nadomešča poslanca Branka Grimsa, poslanka mag. Karmen Furman nadomešča poslanko Anjo Bah Žibert, poslanec Jožef Horvat nadomešča poslanko dr. Vido Čadonič Špelič in poslanec Jonas Žnidaršič nadomešča poslanca Damijana Zrima.

K dnevnemu redu ni bilo predlogov za razrešitev ali za umik zadeve, zato je določen dnevni red kot je bil opredeljen s sklicem.

In zdaj prehajamo na 1. TOČKO DNEVNEGA REDA, TO JE NA OBRAVNAVO PREDLOGA ZAKONA O SPREMEMBI ZAKONA O CENTRALNEM REGISTRU PREBIVALSTVA, ki ga je Državnemu zboru predložila Vlada in je bil dne 19. 1. 2024 objavljen na spletnih straneh Državnega zbora.

Kolegij predsednice Državnega zbora je na 70. seji na predlog predlagatelja sklenil, da je predlog, da se predlog zakona obravnava po skrajšanem postopku.

V gradivu imamo na voljo mnenje Zakonodajno-pravne službe in mnenje Komisije Državnega sveta za državno ureditev. K tej točki pa so bili vabljeni Ministrstvo za notranje zadeve, Zakonodajno-pravna služba in Državni svet. Amandmaji v poslovniškem roku niso bili vloženi.

In pričenjamo drugo obravnavo predloga zakona, o katerem bomo opravili razpravo in glasovanje o posameznih členih predloga zakona. Odboru predlagam, da se razprava o vseh členih in potencialno vloženih amandmajih združi v skladu s prvim odstavkom 128. člena Poslovnika Državnega zbora. Po opravljeni razpravi bomo opravili še glasovanje o morebitnih amandmajih ter nato glasovali o vseh členih skupaj. Verjetno temu nihče ne nasprotuje, zato dajem besedo predstavnici predlagatelja predloga zakona, to je državni sekretarki gospe Tini Heferle. Izvolite.